To tak tytułem wprowadzenia, a tymczasem witam się z Wami po chwilowej przerwie w nadawaniu. Przepisów do publikacji cała masa, a czasu brak. Uczelnia, praca, ślub za pasem i blog musiał zejść na drugi plan, choć na Instagramie dzieje się całkiem sporo i tam bardzo serdecznie Was zapraszam :)
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i inspiracją na dekorację majowego ciasta, prostego tortu do którego udekorowania wykorzystałam wspomniany wcześniej piękny, pachnący bez lilak.
Ciasto jest nieskomplikowane, można byłoby o nim powiedzieć "zwyczajne", bo to w zasadzie klasyczny tort czekoladowo - śmietankowy, wzbogacony delikatną nutą bzu. Efekt "wow" daje mu właśnie dekoracja. Chciałam pokazać Wam tym sposobem, że nawet najprostsze ciasto, czy tort za pomocą dekoracji można uczynić wyjątkowym, a w tym przypadku może zastąpić nam na stole nawet wazon z kwiatami. Ten tort umaił nam stół i dom :)
Mamy jeszcze bez, udekorujcie nim swoje weekendowe ciasta, będą naprawdę piękne! :)
P.S Wybaczcie mi brak zdjęcia wnętrza, było robione dla gości i niestety po wszystkim zabrakło mi już "materiału" ;)
Składniki (forma 20 cm):
Ciemny biszkopt rzucany:
- 5 małych jajek lub 4 duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru).
Krem śmietanowy z cukrem bzowym:
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru z bzem lilakiem (100 g cukru mieszamy w słoiku z 5 łyżkami kwiatków bzu, zakręcamy, wstrząsami i trzymamy przez min. 24 h w lodówce)
Krem czekoladowy:
- 300 ml śmietany 30/36%
- 150 g czekolady 70%
- 25 ml mleka
Ubijamy śmietankę na sztywno. Do śmietany dodajemy stopniowo czekoladę, delikatnie mieszając. Przekładamy blaty kremem. Na trzeci blat oraz boki wykładamy krem śmietanowo - bzowy, dekorujemy kwiatami bzu lilaka
Można podawać od razu, jednak dobrze żeby tort schłodził się przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego! :)
Uwielbiam bez, takie ciacho z jego dodatkiem na pewno bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńBez na torcie i bez w torcie :-)
OdpowiedzUsuńJuż mogłyby być moje urodziny.
Beatko, to przesyłam kawałek "przedurodzinowy" :))
UsuńJestem urzeczona Twoimi zdjęciami! Trafiłam na nie na Instagramie i przeniosłam się na bloga z prawdziwą przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję Małgorzata (Passion4Home.pl)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać! Ogromne dziękuję i zapraszam jak najczęściej zarówno tu, jak i na Instagrama :) Pozdrawiam ciepło!
UsuńCiasta z użyciem bzu nie robiłam, musialo obłędnie pachnieć + przepiękne zdjęcia, można nimi prawdziwie oczy nacieszyć! :))
OdpowiedzUsuń