Mogę ugotować sobie krem ze szparagów, bigos z młodej kapusty, czy wreszcie ciasto z tak bardzo wyczekiwanym rabarbarem :) Rabarbar to zdecydowanie moje ulubione warzywo, z którym najbardziej smakuje mi ciasto drożdżowe, ale początek tego sezonu rabarbarowego na blogu postanowiłam uczcić prostym, pysznym tortem w stylu naked (czyli najbliższemu mojemu kulinarnemu sercu :)).
Tort jest lekki, delikatnie kwaskowy, idealny na rodzinne spotkanie przy kawie, nawet tak po prostu, bez okazji. Ja lubię czasem zrobić taki prosty tort, ładnie go udekorować i podać najbliższym zamiast np. tradycyjnej szarlotki i trochę ich zaskoczyć, bo warto celebrować wspólne chwile z pięknymi daniami, czy wypiekami :)
Spróbujcie ;)
Składniki (śr. 18 - 20 cm):
Biszkopt:
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy wodą (1/2 szklanki) wymieszaną z cukrem (3 łyżki).
Mus rabarbarowy:
- 3 średnie łodygi rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- opcjonalnie 4 - 5 truskawek (dla koloru, jeśli nasz rabarbar nie jest dostatecznie różowy)
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do przestudzonej masy rabarbarowej. Odstawiamy do stężenia (gdyby masa za wolno wiązała, można wstawić ją do lodówki).
Przekładamy blaty tortu masą rabarbarową i kremem mascarpone.
Krem mascarpone:
- 250 ml śmietany kremówki
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru
Całość dekorujemy np. stokrotkami i gipsówką.
Smacznego! :)
Piękny, kuszący!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą choć kawałek
Zachwycający! Taki delikatny, romantyczny i do gruntu majowy :)
OdpowiedzUsuńŁadniutki :D
OdpowiedzUsuń