7 maja 2016

Prosty tort z rabarbarem.

Początek maja to mój ulubiony czas, dlaczego? Bo w w warzywniakach zaczyna się okres, kiedy pojawiają się pierwsze, polskie owoce i warzywa, czyli tak zwane nowalijki :)

Mogę ugotować sobie krem ze szparagów, bigos z młodej kapusty, czy wreszcie ciasto z tak bardzo wyczekiwanym rabarbarem :) Rabarbar to zdecydowanie moje ulubione warzywo, z którym najbardziej smakuje mi ciasto drożdżowe, ale początek tego sezonu rabarbarowego na blogu postanowiłam uczcić prostym, pysznym tortem w stylu naked (czyli najbliższemu mojemu kulinarnemu sercu :)).

Tort jest lekki, delikatnie kwaskowy, idealny na rodzinne spotkanie przy kawie, nawet tak po prostu, bez okazji.  Ja lubię czasem zrobić taki prosty tort, ładnie go udekorować i podać najbliższym zamiast np. tradycyjnej szarlotki i trochę ich zaskoczyć, bo warto celebrować wspólne chwile z pięknymi daniami, czy wypiekami :)

Spróbujcie ;)


Składniki (śr. 18 - 20 cm):

Biszkopt:
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy wodą (1/2 szklanki) wymieszaną z cukrem (3 łyżki).

Mus rabarbarowy:
  • 3 średnie łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • opcjonalnie 4 - 5 truskawek (dla koloru, jeśli nasz rabarbar nie jest dostatecznie różowy)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody 
Rabarbar oczyszczamy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadnie (mogą zostać pojedyncze kawałki). Pod koniec gotowania można dodać truskawki dla uzyskania ładniejszego koloru. ZdeJmujemy z ognia, studzimy. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do przestudzonej masy rabarbarowej. Odstawiamy do stężenia (gdyby masa za wolno wiązała, można wstawić ją do lodówki).
Przekładamy blaty tortu masą rabarbarową i kremem mascarpone.

Krem mascarpone:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy tort (wykładając go na warstwę musu) oraz bardzo małą część wykładamy na górę tortu.
Całość dekorujemy np. stokrotkami i gipsówką.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Piękny, kuszący!
    Zjadłabym z rozkoszą choć kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycający! Taki delikatny, romantyczny i do gruntu majowy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...