Na straganach i w sklepach pojawiają się coraz smaczniejsze śliwki, wykorzystajmy ten czas i jedzmy je do oporu - jednak nie tylko surowe, ale także w wypiekach, przecież śliwka to nasza polska duma! :) Ilość odmian jest ogromna, od renklod, po węgierki, dla każdego coś dobrego - można powiedzieć, że to taki "fioletowy zawrót głowy", który przychodzi pod koniec lata, ale zawrót oczywiście pozytywny, bo jaki pyszny i dający wiele pomysłów na wykorzystanie tych fioletowych, dumnych krągłości :)
Ja zdecydowałam, że "umieszczę" swoje śliwki w rustykalnej tarcie - bardzo lubię tę formę, bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego dość efektowna i przede wszystkim smaczna. Nadaje się do weekendowej kawy, ale też ze względu na swoją stabilniejszą, niż tradycyjna tarta sprawdzi się świetnie jako drugie śniadanie, czy słodka przekąska w środku pracowiego dnia, którą spokojnie można włożyć do pudełka, a później do torby. Jak widzicie same plusy :)
Korzystajmy zatem z dobroci natury jaką są śliwki i jedzmy je dopóki są, zimą trzeba będzie obejść się smakiem! :)
Składniki (średnica ok. 25 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko + 1 do posmarowania
Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, dodajemy jajko, zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy gotowe ciasto na placek o średnicy ok. 35 cm.
Nadzienie (przygotowujemy na ok. 2h przed robieniem ciasta):
- ok. 10 śliwek (pokrojonych na połówki)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
Śliwki zasypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Odstawiamy, aż puszczą sok, odsączamy, układamy gęsto na cieście, zostawiając wolne boki, które następnie smarujemy rozkłoconym jajkiem. Zawijamy puste boki do środka, smarujemy jajkiem od zewnątrz. Przekładamy ciasto z papierem do pieczenia na blachę i pieczemy ok. 35 - 40 min w 180 stopniach (do złotego koloru).
Studzimy, gotową tartę możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Uwielbiam wszelkie ciacha ze śliwkami, pycha!
OdpowiedzUsuńMega apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńTa tarta wygląda cudownie! *.*
OdpowiedzUsuńPrzepiękny wypiek! :)
Ach jak ja lubię tak rustykalnie wyglądające wypieki<3
OdpowiedzUsuń