26 sierpnia 2015

Sernik na zimno z borówkami i jeżynami.

Stragany przeżywają ostatnio prawdziwą, owocową kulminację: jeżyny, borówki, śliwki, porzeczki i jabłka wprost "wylewają się" ze skrzynek i pudełek, kusząc przechodniów i "krzycząc": "kup mnie!" Sami wiecie, że wybór jest trudny. Ja nie dałam się długo "prosić" i  tym razem zabrałam ze sobą borówki i jeżyny.

Dlatego też mam dziś dla Was mocno owocowy sernik na zimno, na dobiegające końca wakacje. Warto uczcić ostatni wakacyjny weekend, zbliżający się niestety wielkimi krokami wyjątkowym ciastem, bo przecież kolejne wakacje i kolejne lato będzie dopiero za rok ;) Ja swoje ciasto zrobiłam z prawdziwym rozmachem! :) Dużo borówek i dużo jeżyn - fioletowa siła, która da powera na całą nadchodzącą jesień :) Czy Wam też, to zależy tylko od Was ;)

Mam cichą nadzieję, że zdjęcia mojego sernika choć trochę podziałają na Wasze kubki smakowe i skusicie się na ten prosty i szybki do przygotowania deser :) Polecam ;)


Składniki (forma 20 cm):

Spód:
  • okrągłe biszkopty (8 - 10 sztuk)
Wykładamy biszkopty na dno tortownicy, jeden obok drugiego. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 500 g sera (użyłam wiaderkowego)
  • 200 ml śmietany kremówki (30/36%)
  • 50 g borówek
  • 50 g jeżyn
  • 100 g cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
+ ok. 200 g borówek i 100 g jeżyn do dekoracji
 
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, stopniowo dodajemy do niej ser, a następnie owoce, miksując na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, miksujemy. Przelewamy masę do formy i wkładamy do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy boki sernika borówkami, a górę jeżynami, ew. jadalnymi kwiatami.

Smacznego! :)


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...