Składniki (forma o średnicy 20 cm):
Biszkopt (oczywiście biszkopt rzucany, ale z 4 jaj - Moje Wypieki :)):
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja
to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę
o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20
cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować,
papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Nasączyć ponczem (u mnie gorąca woda + trochę soku z cytryny + odrobina wódki).Pianka cytrynowa:
- 250 ml śmietany 30/36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 125 ml śmietany 30/36%
- 1 galaretka truskawkowa
- 1/4 szklanki gorącej wody
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Wykładamy masę na drugi blat. Dociskamy trzecim, ostatnim blatem.
Na trzeci blat wykładamy pozostałą cytrynową piankę. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zapraszam także na FB:
ale mam na niego ochotę, jest cudowny <3
OdpowiedzUsuńCoraz więcej na blogach takich właśnie torcików, a co jeden to ładniejszy:)
OdpowiedzUsuńWYgląda pięknie :) ! Ciekawa jestem jak wyglądał w całości...:)
OdpowiedzUsuńspettacolare....e golosissima!!!!!! Complimenti!
OdpowiedzUsuńteż lubię takie letnie torciki :) pięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńmmm.. uwielbiam lekkie torty-tez prezentuje się 1sza klasa, do tego te truskawki.. :)
OdpowiedzUsuńpoezja:) wygląda niesamowicie apetycznie:) http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńCoś cudownego - delikatny, leciutki, idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńSosna - Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńagateq - Sezon :)
Kulinarna Fuzja - Przyznam szczerze, że nie za specjalnie :) Był nie wykończony z boku jak napisałam - nie robiony na żadną okazję, ot tak po prostu :)
Simo - Grazie Simo! :)
Łucja - Dziękuję :*
ola in the kitchen - Miło mi :)
Salvador Dali - Bardzo dziękuję :)
Marta - Bardzo mi miło :)
gin - Dziękuję, dziękuję, dziękuję! :)
do cisata trzeba moze dodac proszek do pieczenia??
OdpowiedzUsuńNie trzeba, to jest biszkopt bez proszku do pieczenia, piekłam go już wiele razy, zawsze wychodzi ;)
OdpowiedzUsuńWiem, że to właściwie niemożliwie, ale mi ten tort nie wyszedł ...
OdpowiedzUsuńjest 3 nad ranem, jutro, a właściwie dziś synek ma 3 urodziny, a ja mam 2 lewe ręce i nie mam tortu ...
ale przepis wypróbuje jeszcze raz w innych okolicznościach ...
Bardzo mi przykro. Mam nadzieję, że kolejnym razem wszystko wyjdzie jak należy. Mogę na pocieszenie tylko powiedzieć, że mi też nie zawsze wszystko wychodzi (i najczęściej dzieje się to właśnie wtedy kiedy najbardziej mi zależy.. :)). Pozdrawiam.
Usuńmam 10 lat i sam go przygotowuję i nikt mi nie pomaga :) Pozdro
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :)) Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów kulinarnych :)
UsuńSuper! Bardzo się cieszę :)) Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów kulinarnych :)
Usuń