U mnie nadal króluje prostota i tym razem mam dla Was przepis na szybkie, nieskomplikowane, obłędnie czekoladowe ciasto z malinami (taka ilość opisujących je przymiotników musi świadczyć o jego wyjątkowości, sami przyznacie ;)))! A jego dodatkowym plusem jest fakt, iż nie zawiera ani grama mąki, dzięki czemu staje się idealnym wypiekiem dla bezglutenowców. Jeszcze jednym plusem jest to, że ciasto, gdyby policzyć równie mocno czekoladową polewę jest podwójnie czekoladowe, a to już gratka dla prawdziwych czekoladoholików :) Zaś o idealnym uzupełnianiu się malin i czekolady chyba już nie muszę się rozpisywać - kto raz spróbował tego połączenia, będzie do niego wracał jeszcze raz, i jeszcze raz :) Tego po prostu nie da się nie lubić, zróbcie, a nie pożałujecie :)
Składniki (śr. 20 cm):
Ciasto:
- 150 g czekolady
- 90 g masła
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 90 g cukru
Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone dekorujemy polewą.
Polewa:
- 100 g czekolady
- 50 ml śmietany
- 25 g masła
Obłęd... <3
OdpowiedzUsuńI ten środek ciasta<3 Świetnie wygląda; )
OdpowiedzUsuńZaraz obiad, a tu... Pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPalce lizać, mniam :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i ten fantastyczny malinowy kolor<3
OdpowiedzUsuńWitam, ile ciasto ma siedzieć w piekarniku bo nie ma takiej inf. w przepisie.
OdpowiedzUsuńOk. 30 min, przepraszam za tak późną odpowiedź.
UsuńNie ma sprawy, sprawdzałam co jakiś czas i wyszło przepyszne :) Przełożyłam jeszcze masa z bitą śmietaną i makaronu. Polecam
OdpowiedzUsuń