Smak konfitury różanej, czy inaczej mówiąc tartych płatków róż poznałam już podczas początków blogowania i zostałam przez nie zauroczona. To jak zamknięcie "kawałka" lata w słoiczku, które można otworzyć sobie w środku zimy :) Ale nie mówmy o zimie, kiedy przez nasz kraj przechodzą tropikalne temperatury ;) Korzystając jednak z faktu, że upały trochę odpuściły warto przygotować rożaną konfiturę i tartę z jej dodatkiem, jeśli tylko macie pod dostatkiem dziko kwitnącą różę. Moja pierwsza wersja tartych płatków powstała z odmiany o bladoróżowych kwiatach, przez co jej kolor był mniej atrakcyjny, ale już ta aktualna zrobiona jest z odmiany ciemnej, tzw. pomarszczonej, obie są pyszne, choć ta druga jest moim zdaniem nieco bardziej aromatyczna.
Taka konfitura i tarta to zdecydowanie gratka dla miłośników odkrywania nowych smaków, polecam ;)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g twardego masła
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 - 40 min. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni) - dobrze jest ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami żeby się nie wybrzuszyło. Studzimy na kratce. Smarujemy tartymi płatkami róż, następnie przygotowujemy krem.
Krem z białej czekolady:
- 200 ml śmietany kremówki
- 70 g białej czekolady
- 50 g mascarpone
Smacznego! :)
*warto przygotować krem dzień wcześniej, a po upieczeniu i wystudzeniu tarty, tylko go ubić i wyłożyć
**płatki obtaczamy w rozkłóconym białku, a następnie w cukrze i odkładamy do wysuszenia
Ależ ona piękna jest!
OdpowiedzUsuńsmak tej tarty musi być wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńVery tasty and flavorful .... with my favorite flowers ... roses!
OdpowiedzUsuńThank you! :)
UsuńJakbym tylko miała takie malutkie foremki to wykorzystalabym twoj pomysl na kruche babeczki :) musi byc pyszne biala czekolada z mascarpone mniam!
OdpowiedzUsuń