Zanim zaczniemy w "Szczęśliwej Kuchni" maraton świątecznych wypieków, chcę pokazać Wam jeszcze typowo jesienne przepisy z wykorzystaniem naszych pysznych, polskich gruszek i jabłek :)
"Na pierwszy ogień" idzie bardzo prosta i szybka tarta waniliowa z gruszkami, która była w naszym domu hitem jesieni. Delikatne, kruche ciasto, waniliowy krem i gruszki, stworzyły idealne trio, po prostu rozpływające się w ustach, aż żal było, że foremka z ciastem była taka nieduża.. ;) Popołudniowe spotkanie przy kawie z takim ciastem było jeszcze przyjemniejsze :) A dodatkowym plusem tej tarty jest jej wygląd, sami przyznacie, że może być także ozdobą stołu? :)
Polecam Wam ten wypiek, zanim zaczniecie testować świąteczne przepisy, naprawdę warto! :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g twardego masła
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 - 40 min. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni) - dobrze jest ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami żeby się nie wybrzuszyło. Studzimy na kratce. Przygotowujemy krem waniliowy.
Krem waniliowy:
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 20 g mąki pszennej
- 180 g jogurtu naturalnego
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
Smacznego! :)
Pięknie wygląda, zjadłabym z miłą chęcią:)
OdpowiedzUsuń