26 listopada 2015

Ciasto gruszkowe z budyniem.

Obiecywałam, że ten tydzień na blogu będzie jeszcze jesienny i tak też się dzieje :) Okazuje się, że choć późna jesień proponuje nam w zasadzie tylko dwa rodzaje owoców, czyli jabłka i gruszki, to można z nich wyczarować wiele smakołyków, nie ograniczając się tylko do tradycyjnej szarlotki :) Zapraszam zatem na kolejny bardzo gruszkowy wypiek!

Dziś mam dla Was ciasto idealne na niedzielne spotkanie w gronie przyjaciół czy rodziny. Na pierwszy rzut oka każdy pomyśli, że to szarlotka, a tu niespodzianka, bo ciasto po brzegi wypełnione jest gruszkami oraz budyniem, a do szarlotki upodabnia się dużą ilością lubianej chyba przez wszystkich kruszonki :) Bardzo syte, ale nie za słodkie, będzie więc idealną propozycją dla osób, które mówią, że "nie jedzą ciast, bo są za słodkie" - na ten wypiek powinniście ich namówić :)

Jeśli więc nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto, może skusicie się właśnie na to? :)


Składniki (forma 26 cm):

Spód:
  • 85 g masła
  • 85 g cukru
  • 200 g mąki
  • 7,5 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Z podanych składników zagniatamy ciasto wylepiamy nim formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie:
  • 8 średnich gruszek, obranych i pokrojonych w "8 - ki" (u mnie antonówki)
  • 1,5 opakowania budyniu (na 0,5 l mleka)
  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy. Układamy gruszki, najpierw tworzymy jedną warstwę układając zewnętrzną częścią do dołu, a następnie drugą, wnętrzem do dołu, uzupełniając wolne miejsca (jabłka powinny wchodzić jedno w drugie). Wykładamy budyń.

Kruszonka:
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Masło zagniatamy z cukrem, następnie dosypujemy mąkę i rozcieramy placami powstałą masę na kruszonkę. Obficie posypujemy ciasto.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni (do złotego koloru). Studzimy na kratce. Najlepiej podawać na ciepło z lodami, czy kleksem bitej śmietany.

Smacznego! :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...