Tiramisu, to bardzo wdzięczny deser, ponieważ nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze można przyrządzić go na wiele sposobów, w zależności od pomysłu, humoru, czy pory roku ;) Tym razem przyszła mi ochota na stworzenie wersji owocowej, idealnej na ciepłe wiosenno - letnie dni. Rabarbar świetnie komponuje się z truskawką, a razem dobrze czuły się także w tiramisu :)
Zatem jeśli jesteście wielbicielami tego włoskiego deseru i chcielibyście z nim trochę poeksperymentować i posmakować go w innym wydaniu, to gorąco polecam :)
Składniki (2 duże pucharki):
- 60 ml mocnej kawy (u mnie było to podwójne espresso, można użyć też kawy rozpuszczalnej)
- 50 ml amaretto
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 g mascarpone (1 opakowanie)
- ok. 15 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingers)
Przygotowujemy kawę, studzimy. Do kawy dolewamy amaretto. Wlewamy mieszankę do głębokiego i szerokiego naczynia, moczymy biszkopty. Każdy biszkopt "obtaczamy" w płynach przez dosłownie kilka sekund! (nie mogą zbytnio namięknąć). Odkładamy biszkopty na tacę.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy do masy jajecznej serek mascarpone.
Układamy w pucharkach warstwy: biszkopty (można połamać jeśli się nie mieszczą), masa serowa, mus truskawkowo - rabarbarowy*. Z kolejnymi postępujemy analogicznie, aż do wyczerpania składników. Przykrywamy pucharki folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby desery dobrze się schłodziły. Przed podaniem oprószamy kakao.
Owocowy mus rabarbarowo - truskawkowy*:
- 300 g truskawek
- 1 łodyga rabarbaru
- 250 g cukru lub więcej (w zależności od tego jak słodki dżem lubimy oraz od gęstości dżemu - jeśli jest za rzadki - dosypujemy więcej)
Smacznego! :)
Oj musiało smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń