Takim wyjątkowym wypiekiem jest mój dzisiejszy tort, stworzony dla ważnej osoby, "upieczony" w mojej głowie wiele dni przed rzeczywistym wykonaniem. Na takie wypieki od zrodzenia się pomysłu w głowie, czeka się z niecierpliwością. Chce się sprawdzić jego smak i zobaczyć końcowy efekt wyglądu. Tak było też w tym przypadku, chciałam jak najszybciej poznać połączenie truskawek, białej czekolady i róży, jak najszybciej zobaczyć swoją dekorację z róż. I mogę dziś powiedzieć, że się nie zawiodłam i że byłam dumna, bo i smak i wygląd pozytywnie mnie zaskoczył, a najważniejsze, że wywołał też szeroki uśmiech na twarzy wyjątkowej osoby :)
Spróbujcie stworzyć wyjątkowy wypiek i poczuć tę dumę z jego wykonania, warto! :)
Składniki (śr. 18 - 20 cm):
Biszkopt:
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy herbatą (ok. 150 ml) wymieszaną z 2 łyżkami wody różanej. Pierwszy blat umieszczamy w tortownicy (zamkniętej). Przygotowujemy mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
- 1 truskawkowa galaretka
- 150 ml gorącej wody
- 200 g truskawek
Krem z białej czekolady:
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 g białej czekolady
- 50 g mascarpone
Krem różany:
- 350 ml śmietany kremówki
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody różanej
Całość dekorujemy różami i truskawkami (u mnie znalazła się także gipsówka).
Smacznego! :)
Pięknie wygląda, w przekroju szczególnie; )
OdpowiedzUsuńWygląda jak z okładki! :)
OdpowiedzUsuńAgatko tort jest wręcz niesamowity!! Przepiękny!! :D
OdpowiedzUsuńA co z tym mascarpone w kremie z bialej czekolady ?
OdpowiedzUsuńDodajemy do czekoladowej śmietany.
Usuń