9 czerwca 2015

Tarta rabarbarowa z kremem mascarpone.

Ciężko jest mi się rozstać z rabarbarem, chyba nigdy mi się nie znudzi, pomimo, że z każdej strony zerkają na mnie truskawki, to po prostu nie mogę przejść koło niego obojętnie. I choć pan rabarbar jeszcze niedawno był niedocenianym warzywem, teraz można oglądać i próbować z jego udziałem prawdziwe cuda.

"Cudem" była też według mnie tarta w prostokącie z cieniutkimi, rabarbarowymi paskami w różnych odcieniach kolorów wiosny i lata. Ciężko było mi się oprzeć temu wypiekowi i w końcu powstał także w mojej kuchni. Zrobiłam swoją tartę rabarbatową w wersji z waniliowym kremem mascarpone i zdecydowanie skradła przez to serca osób, które miały okazję ją spróbować.

Wy także możecie dołączyć do tego grona - zachęcam :) Rabarbar jest teraz już bardzo tani, więc warto jeszcze skorzystać z jego dobrodziejstw :))


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g twardego masła 
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 - 40 min. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni) - dobrze jest ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami żeby się nie wybrzuszyło. Studzimy na kratce. Przygotowujemy krem mascarpone.

Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
  • 50 g cukru
  • 5 g żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Serek mascarpone ucieramy na gładką masę z żółtkiem i wanilią. Białko ubijamy, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, aż piana będzie gładka i lśniąca. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na końcu dodajemy ubite białko, dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód.

Dekoracja z rabarbaru:
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
Rabarbar kroimy na pół, a następnie na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Wodę zagotowujemy z cukrem, wrzucamy paski rabarbaru i gotujemy ok. 1 min. Wyciągamy i układamy na tacy do przestudzenia, a następnie na tarcie. Końcówki wystające poza ramę odcinamy nożyczkami.

Smacznego! :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...