3 grudnia 2015

Sernik cynamonowo - miodowy na spodzie z ciastek korzennych.

Jeśli mówimy o przygotowaniach do Świąt, to trzeba pomyśleć o serniku, najlepiej wyjątkowym, robionym tylko z tej okazji, raz w roku, wyczekiwanym i wytęsknionym. Postanowiłam zatem pomyśleć nad takim zapadającym w pamięć sernikiem i podzielić się z Wami przepisem. Jak zawsze trzeba było wziąć kartkę i długopis, uruchomić wyobraźnię, wyrysować sobie wypiek w głowie i na papierze, a na końcu przejść do działania. Plan zawsze wydaje się dobry, ale czy jest, okazuje się dopiero po wyjęciu ciasta z piekarnika.

Całe szczęście był dobry, intuicja i moje jakieś tam doświadczenie mnie nie zawiodło. Wszystko wyszło tak jak chciałam i dziś mogę śmiało napisać, że mój pierwszy, tegoroczny test wyszedł pomyślnie i z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na bardzo świąteczny sernik cynamonowo - miodowy na spodzie z ciastek korzennych. Jest w nim w zasadzie wszystko czego można oczekiwać od bożonarodzeniowego wypieku: dużo sera, miodu i przypraw korzennych. Można powiedzieć, że to idealna propozycja dla osób, które nie chcą przed Świętami spędzać zbyt wiele czasu przy piekarniku i najchętniej upiekłyby tylko jedno, ale za to bardzo konkretne ciasto. Bo ten sernik to zdecydowanie "konkretna" propozycja, zjadamy kawałek do poobiedniej, świątecznej kawy i mamy dość ;) Ale jeśli już jesteśmy przy ilości to tu muszę jednak coś wtrącić - dla łasuchów kawałek to może być ciut za mało, bo choć jest syty to nie jest przesadnie słodki ;) Miejcie to na uwadze podczas ustalania świątecznego menu :)

Zatem moi drodzy przepis opisany i zaprezentowany, plan wykonany w 100%. Teraz pozostaje mi mieć cichą tylko nadzieję, że mój bardzo świąteczny sernik przypadnie Wam do gustu i już za kilkanaście dni zagości na Waszych stołach :)


Składniki (forma 20 cm):

Ciasteczkowy spód:
  • 125 g ciastek korzennych (np. speculoos)
  • 50 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Ciastka kruszymy na piasek, łączymy z masłem, do powstania "mokrego piasku", wylepiamy spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 375 g sera twarogowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 60 g miodu płynnego
  • 3 jajka
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g kwaśnej śmietany
Oba serki, mleko i miód ubijamy krótko mikserem do połączenia składników. Dodajemy po jednym jajku, a na koniec oba rodzaje mąk. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Na gorący sernik wykładamy kwaśną śmietanę. Studzimy całą noc. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

Smacznego! :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...