3 lutego 2016

Muffiny jak pączki. Muffiny pączkowe z konfiturą różaną.

Muffiny pączkowe z konfiturą różaną, czyli ostatnia tłustoczwartkowa propozycja.

Wypiek najprostszy z najprostszych, idealny dla początkujących, którzy nie chcą podjąć się robienia tradycyjnych pączków, ale także dla tych którzy stronią od "tłustości", ale chcieliby mieć choć namiastkę pączka w ten najsłodszy dzień w roku :) Dlaczego jest to taki przystępny przepis? Ponieważ jest to kolejny karnawałowy wypiek na blogu, który nie wymaga wyrabiania, ani wyrastania, ale przede wszystkim smażenia, za którym wielu z nas nie przepada.. ;)

Muffiny jak pączki to małe, słodkie pyszności, które sprawdzą się zarówno jeśli podamy je swoim gościom (lub sobie :)) do kawy - powinna zaskoczyć ich taka forma powszechnie znanego im pączka, czy też w przypadku, gdy zechcemy je zabrać do szkoły, czy pracy, ponieważ są świetną przekąską w ciągu dnia (i przy tym "wiemy, co jemy" :)).

Już wcześniej napisałam, że mino wszystko jest to jednak tylko namiastka prawdziwego pączka, bo brakuje mu drożdży, odpowiedniej dla pączka lekkości, tradycyjnej "obwódki" i lukru, ale wyglądem trochę przypomina domowego pączka mojej babci i przez dodatek konfitury różanej jest mu do niego jeszcze ciut, ciut bliżej :))

Podsumowując, jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze słodkości i nie chcecie spędzić wielu godzin w kuchni, to muffiny pączkowe będą dla Was "strzałem w dziesiątkę" :) Polecam :)


Składniki (12 sztuk):
  • 2 małe jajka
  • 150 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 270 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 1/3 słoiczka konfitury z płatków róż
+ 80 g rozpuszczonego, letniego masła i 3 łyżki zwykłego cukru wymieszane z 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką cynamonu do obtaczania

W jednej misce mieszamy mokre składniki: jajka, mleko i olej, a w drugiej suche: przesianą mąkę, proszek, cukier puder i przyprawy oraz cukier waniliowy. Łączymy mokre składniki z suchymi, krótko mieszając, do połączenia składników.
Formę do muffinów smarujemy masłem (silikonowych nie trzeba) i nakładamy do każdego wgłębienia odrobinę ciasta, nakładamy konfiturę (wg uznania), przykrywamy resztą ciasta (powinno sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki).
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Muffiny od razu po upieczeniu przekładamy na kratkę, moczymy w rozpuszczonym maśle, a następnie w mieszance cukrowej. Odkładamy do przestudzenia.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Świetne muffinki :) Bardzo fajne jako pączki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne :) Pyszne były ! Pozdrawiam tłustoczwartkowo :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...