18 października 2015

Zawijany chlebek dyniowy z czekoladą.

Dwa dni temu poraz kolejny obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Niestety z braku czasu nie zdecydowałam się na upieczenie "prawdziwego bochenka, z krwi i kości", ale na pocieszenie mam chociaż słodki chlebek dyniowy z czekoladą :) Wprawdzie to nie to samo co chleb na zakwasie, ale grunt, że miałam dobre chęci i u nas było to świętowanie "na słodko" :) Zapach pieczonego ciasta drożdżowego i tak znów zamienił mieszkanie w małą piekarnię, a smak dyniowego chlebka z czekoladą cieszył podniebienie tak samo jak kromka najlepszego chleba, a wiecie jaki jest tego sekret? Był upieczony w domu :)) To jest właśnie ta magia wypieków :)

Dlaczego akurat chlebek z dyni? Ponieważ dynia ostatnio króluje w naszym domu. Spełnia się kulinarnie i dekoracyjnie, można ją spotkać na każdym kroku. Jemy ją nie tylko w postaci chlebka, bułeczek, czy ciasteczek, pojawia się też w formie obiadowej, jako zupa, czy dodatek do spaghetti. Powiecie pewnie, że jestem monotematyczna i ciągle jemy to samo? Owszem, ale tylko z nazwy :) Bo dynia, to tak fenomenalne warzywo, że można je wykorzystać na wiele sposobów i za każdym razem smakuje inaczej :)
Dlatego w mojej głowie co chwile rodzą się nowe pomysły, jak odkryć ją na nowo.

Ostatnio bułki, dziś chlebek, za tydzień może będą pączki, kto wie :) Was też zachęcam do eksperymentowania z dynią, naprawdę warto! :)


Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki puree dyniowego*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml wody 
  • 25 g masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki (100 g)
Masło rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i puree dyniowe dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) lub drewnianą szpatułka/łyżką na gładkie ciasto, następnie chwilę wyrabiamy ciasto na blacie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 - 60 minut (do podwojenia objętości).
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 20x40 cm. Czekoladę rozsypujemy równomiernie na cieście, następnie rolujemy, zaczynając od dłuższego boku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej zawinięte ciasto, złączeniem do dołu.  Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 minut. Pieczemy ok. 20 - 30 minut. Studzimy na kratce. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...