24 listopada 2015

Tarta waniliowa z gruszkami.

Witajcie po nieco dłuższej przerwie :) Obiecuję, że był to pierwszy i ostatni tak długi "przestój" na blogu i od dziś startuję ze zdwojoną mocą! :)

Zanim zaczniemy w "Szczęśliwej Kuchni" maraton świątecznych wypieków, chcę pokazać Wam jeszcze typowo jesienne przepisy z wykorzystaniem naszych pysznych, polskich gruszek i jabłek :)

"Na pierwszy ogień" idzie bardzo prosta i szybka tarta waniliowa z gruszkami, która była w naszym domu hitem jesieni. Delikatne, kruche ciasto, waniliowy krem i gruszki, stworzyły idealne trio, po prostu rozpływające się w ustach, aż żal było, że foremka z ciastem była taka nieduża.. ;) Popołudniowe spotkanie przy kawie z takim ciastem było jeszcze przyjemniejsze :) A dodatkowym plusem tej tarty jest jej wygląd, sami przyznacie, że może być także ozdobą stołu? :)

Polecam Wam ten wypiek, zanim zaczniecie testować świąteczne przepisy, naprawdę warto! :)


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g twardego masła 
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 - 40 min. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni) - dobrze jest ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami żeby się nie wybrzuszyło. Studzimy na kratce. Przygotowujemy krem waniliowy.

Krem waniliowy:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g mąki pszennej
  • 180 g jogurtu naturalnego  
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
+ 2 - 3 gruszki z ogonkami, przekrojone na pół i pozbawione nasion 
Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie układamy gruszki. Krem wylewamy na gruszki (nie zakrywając ogonków). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce najlepiej przez całą noc. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...