15 grudnia 2014

Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi.

Pojawił się tu już szybki, łatwy piernik, a co Wy na to, żeby było jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej?
Zapraszam po przepis na muffinki piernikowe!

Ciężko chyba jest znaleźć osobę, która skrzywiłaby się na widok muffinek i powiedziała, że ich nie lubi, że są nie smaczne. One po prostu nie dają się nie lubić! :) Małe, urocze, często na 2 - 3 kęsy, do popołudniowej kawy i herbaty, na śniadanie, do pracy i szkoły, dlaczego więc nie miałby się znaleźć również na świątecznym stole?

To, że robi się je 5 minut, a z pieczeniem ich przygotowanie zajmuje mniej niż 0,5 godziny nie znaczy, że trzeba je dyskwalifikować, bo Święta, to Święta i muszą być tylko ciasta wykwintne i eleganckie.

Muffinki też mogą być ozdobą stołu - wystarczy je tylko ładnie "opakować", podać na "wyjściowym" talerzu lub paterze i będą ozdobą stołu nie gorszą od sernika :) A poza tym muffinki piernikowe są równie smaczne jak wyżej wspomniany piernik, mają smakowitą "wkładkę" w postaci powideł śliwkowych,  ale dla wielu ich największą będzie fakt, że może zrobić je dosłownie każdy: od dziecka, które zaczyna swoją przygodę w kuchni, po dorosłego mężczyznę, który chce w Święta zaskoczyć ukochaną :)

Większość z nas chce się "wykazać" i zrobić na Gwiazdkę coś fajnego, a to jest propozycja dla tych, którzy jeszcze nie do końca w siebie wierzą :)

Powodzenia! :)


Składniki (12 sztuk):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka 
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek powideł śliwkowych (po 1 czubatej łyżeczce na muffinkę) 
+ cukier puder do posypania
W jednej misce mieszamy składniki mokre tj. mleko, olej i  jajka, a w drugiej  suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy ciasto do ok. 1/2 jej wysokości, następnie nakładamy czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych i przykrywamy je ciastem piernikowym (całość powinna zajmować ok. 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy muffinki w foremce przez ok. 10 min, następnie przekładamy je na kratkę. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :) 

12 komentarzy:

  1. Ależ muszą kusić zapachami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ja dziś piekę podobne, tylko z kremem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, właśnie czegoś takiego szukałam. Wyszły rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy na 36 sztuk po prostu mnoze proporcje x3?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wsadził do piekarnika i nie mogę się doczekać żeby schrupać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakują :)
      Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...