1 grudnia 2014

Świąteczne warsztaty z Kasią do pieczenia i Dr. Oekter oraz przepis na proste ciastka korzenne.

3.. 2.. 1.. startujemy z przygotowania do Świąt! Zaczniemy w tym roku od przepisu na proste ciasteczka korzenne, który poznałam na świątecznych warsztatach z Kasią do pieczenia i Dr. Oetker. I to właśnie o warsztatach chciałabym opowiedzieć Wam na początku :)


Dla mnie oraz kilku blogerek, które wzięły w nich udział okres wypiekania świątecznych słodkości zaczął się w tym roku nieco szybciej, bo już 10 października w studiu Cook Up! w Warszawie. Warsztaty przeprowadziły dla nas siostry Paulina i Weronika Popardowskie z pracowni So Sweet Project - dziewczyny podzieliły się z nami swoją wiedzą i pokazały jak stworzyć małe, słodkie dzieła sztuki z pomocą Kasi do pieczenia i produktów Dr. Oetker.

Mimo, że w tym czasie za oknami świeciło słońce, a temperatura dochodziła do ponad 20 stopni, to podczas naszych warsztatów "przeniosłyśmy się w czasie": pięknie ustrojona sala, zapach pieczonych pierniczków, strojenie choinki, a w tle nastrojowe "Let it snow!" Można było poczuć TEN klimat :)


Każdy z nas miał za zadanie przygotowanie jednego świątecznego smakołyka, pracowaliśmy w parach, a ja miałam przyjemność znów spotkać się z Sylwią z bloga Ostra na Słodko i to właśnie z nią wypiekałam i dekorowałam korzenne ciasteczka. Nasza współpraca przebiegała świetnie, szybko i sprawnie poradziłyśmy sobie z ciastem, a później z wykrawaniem - do wyboru miałyśmy całe mnóstwo różnych foremek - od choinki, po aniołka :) Jeszcze tylko układanie na blasze i po studiu rozniósł się zapach przyprawy korzennej - i jak tu nie poczuć magii Świat? :) Później przyszedł czas na dekorowanie - miałyśmy do wyboru całe mnóstwo ozdób Dr. Oetker. I choć żadna z nas nie jest mistrzynią w lukrowaniu, to i tak byłyśmy bardzo dumne! :) Sami ocenicie ;) A poniżej znajdziecie obiecany przepis :)

PRZEPIS NA KRUCHE, KORZENNE CIASTKA


Składniki na ciasto:
  • 100 gr miękkiej kostki do pieczenia Kasia
  • 180 gr mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 gr cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklanką (bądź foremką) wykrawamy ciasteczka. Nagrzewamy piecyk do 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut - należy pilnować, żeby się nie przypiekły za bardzo. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

My nasze pierniczki dekorowałyśmy m.in. bardzo wygodnymi pisakami do dekoracji ciasteczek oraz kolorowymi perełkami i posypkami Dr. Oetker.


Inni blogerzy i blogerki także przygotowywali wspaniałe wypieki m.in. babeczki z pięknymi ozdobami z lukru, kremu, czy masy cukrowej, a także urocze cake pops'y - uwierzcie można było dostać oczopląsu! :) Przepisy na te słodkości możecie znaleźć na stronie Moje Ciasto. A w specjalnej zakładce Boże Narodzenie czeka nas Was mnóstwo inspiracji na inne świąteczne wypieki, ja planuje wypróbować jeden z przepisów na piernik :)


Dziękuje marce Kasia oraz Dr. Oetker za możliwość wzięcia udziału w tym wydarzeniu, a agencji Blomedia za zorganizowanie tego miłego, świątecznego spotkania :)

A jeśli wytrwaliście do końca to zapraszam Was jeszcze na coś specjalnego - poniżej do obejrzenia krótki filmik z warsztatów i możliwości podejrzenia nas przy pracy :)


Fotografie: ja, Michał Niwicz

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...