20 grudnia 2014

Makowiec pod bezą (pod pierzynką) na kruchym cieście. I przepis na domową masę makową.

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu nie pojawił się jeszcze makowiec! Musiałam dać sobie reprymendę i nadrobić te braki.. ;)

Zatem zapraszam na makowiec! Pod bezą, czy też jak kto woli, pod pierzynką, niestety jest to pierzynka tylko z bezy, a nie ze śniegu, który wielu z nas tak bardzo pewnie się marzy :) Ale niestety jeśli puch nie chce lecieć z nieba, to niech będzie chociaż ten "oszukany", na cieście :) 

Postanowiłam zaproponować Wam w tym roku chyba jeden z najprostszych makowców, bo na kruchym cieście, bez zawijania i martwienia się czy się uda (może w przyszłym roku "dojrzeję" do tego, żeby zrobić właśnie taki tradycyjny :)). Takiego makowca robiła moja babcia i jest to zdecydowanie smak dzieciństwa - u babci była tylko jedna różnica: na wierzchu zamiast bezy były paski z kruchego ciasta, a ja wprowadziłam tę małą zmianę ze względu na brak śniegu ;) 

Babcia do makowca zawsze mieliła mak, pamiętam jak przykręcała ciężką, manualną maszynkę do stołu i po całej kuchni roznosił się zapach maku. Wtedy nie było jeszcze elektrycznych maszynek i praca była dwa razy cięższa, ale było warto. Dlatego ja w tym roku też postanowiłam zrobić domową masę makową. Powiedziałam sobie: "masz sporo czasu, zrób domową i nie idź na łatwiznę". Warto zrobić domową masę przede wszystkim ze względu na smak, który jest po prostu nie porównywalny do tej sklepowej, po drugie "wiemy, co jemy, bo wiemy co dodajemy", po trzecie wiemy też jakie ilości składników dodajemy i możemy dopasować je do własnych potrzeb, czy preferencji, np. więcej rodzynek, mniej moreli (możecie swobodnie modyfikować podane przeze mnie wartości, bo każdy lubi co innego ;)), a także osłodzić i aromatyzować tak jak lubimy najbardziej. No i po czwarte (ostatnie!) - ta duma i radość, że jest "domowa", zrobiona samodzielnie ;)

Spróbujcie, a nie pożałujecie - zarówno makowca jak i domowej masy do niego :)

 
Składniki: (forma 20 cm):

Kruche ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i boki formy. Ponownie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę makową.

Masa makowa:
  • 450 g masy makowej (przepis na domową masę poniżej)
  • 2 białka
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Delikatnie mieszamy je z masą makową. Wyjmujemy z lodówki nasz spód i wykładamy na niego masę. Przygotowujemy bezę.

Beza (pierzynka):
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka jasnego budyniu lub mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy, aż powstanie lśniąca masa i cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy budyń/mąkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy bezę na masę makową. Całość pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (jeśli beza będzie się rumienić zmniejszamy do 150). Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.

Smacznego! :)


Domowa masa makowa - przepis (ok. 1200 g masy):
  • 500 g suchego maku
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki suszonych moreli
  • 1/3 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g miodu
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • ziarenka wanilii (na czubku noża)
  • ew. aromat migdałowy (1 - 2 krople)
Mak, rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem (każde w osobnym naczyniu). Odstawiamy na ok. 0,5 h. Odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Studzimy.
Wystudzony mak mielimy w maszynce dwukrotnie. Morele, daktyle i migdały drobno siekamy.
Miód, masło, cukier, likier i wanilię umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Dodajemy posiekane bakalie oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość dodajemy do masy makowej, ponownie mieszamy (w tym momencie można dodać ew. aromat wg. uznania).

4 komentarze:

  1. Nie lubię maku, ale ciasto wygląda naprawdę pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa masa makowa jest o niebo lepsza niż ta z puszki :D Przecudny makowiec :) Pozdrawiamy cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...