28 listopada 2015

Jabłecznik z kratką.

Można chyba śmiało powiedzieć, że jabłecznik z kratką to jeden z klasyków polskiej kuchni jeśli chodzi o domowe wypieki. Tak jest przynajmniej w naszej rodzinie, ponieważ na słowa "jabłecznik z kratką" każdemu świecą się oczy ;) No bo jak mają się nie świecić na myśl o cieście wypełnionym po brzegi uprażonymi jabłkami z babcinego sadu, z dodatkiem pachnącego cynamonu i tą "hitową" kratką, którą w dzieciństwie ściągało się z ciasta i zajadało "maczając" w jabłkowym dżemie (ot taka dziecięca fanaberia ;))? Ciężko, prawda? :)

Jabłecznik z kratką, to wypiek z gatunku tych, które znikają ze stołu szybciej, niż trwał czas ich pieczenia, poważnie ;) Jeśli jest to dla Was nowość, nie czekajcie, działajcie - na pewno się nie zawiedziecie, a jeśli znacie to ciasto i macie do niego taki sam sentyment jak ja, to może warto wrócić do "starych smaków"? :) Polecam i trzymam mocno kciuki z piękne, smakowite "kratki" :)

Tym rodzinnym klasykiem (a może i krajowym?) kończę sezon jesiennych wypieków na blogu, bo w przyszłym tygodniu zaczynamy przygotowania do Gwiazdki! :) Do napisania w grudniu!


Składniki (forma ok. 20 cm):

Nadzienie:
  • 10 średnich jabłek, obranych i pokrojonych w "8"
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • woda (tyle żeby zalać cukier i miód)
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cynamonu
+ łyżka mąki ziemniaczanej (dodajemy w kolejnym kroku)
Cukier i miód zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia (nie mieszamy!), dodajemy masło, gotujemy jeszcze chwilę, aż całkowicie się rozpuści (karmel powinien mieć lekko brązowy kolor), wrzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i gotujemy na średnim ogniu, aż część jabłek się rozpadnie (chodzi o to, żeby w cieście znalazły się też większe owoce). Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy ciasto.

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. 3/4 ciasta wylepiamy spód i boki formy, wkładamy do lodówki na 0,5 h, resztę także zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. 
Wystudzone jabłka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, schłodzony spód nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka, wyrównujemy. Z pozostałego ciasta wałkujemy placek, z którego wycinamy paski o szer. ok. 1 - 1,5 cm i układamy na przemian na cieście (instrukcję jak zrobić idealną kratkę znajdziecie tu). Gotowe ciasto smarujemy jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody i pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 stopni.
Studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Ależ on pięknie wygląda! Tak domowo, pachnąco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki! *.*
    A tak przy okazji... To jestem zakochana w Twoich wypiekach i zdjęciach... Cuda tu się dzieją ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...