12 września 2013

Chleb paprykowy.

Chlebek w kolorach jesieni. Na przekór zalewającej nas szarości. Jest delikatny, trochę przypomina mięciutką bułeczkę, jednak dobrze się kroi i odsłania swoje wnętrze, wypełnione kawałkami papryczek :) Piękne, kolorowe papryki nie odstraszają teraz ceną, więc można umilić sobie dzień za niewielkie pieniążki :) Powiedzcie sami, czy świat nie jest piękniejszy kiedy rano, na śniadanie, w jesienny dzień zjada się kromkę kolorowego, radosnego chlebka? :) A przy okazji kupowania papryki na targu można zaopatrzyć się w ostatnie sezonowe owoce i może upiec weekendowe ciasto dla jeszcze większej dawki szczęścia? :)

P.S Skąd w ogóle pomysł na taki chleb? Piekłam taki kilka lat temu z przepisu, który był w gazecie. Gazetę zapodziałam, chleb zapamiętałam, a przepis postarałam się odtworzyć sama :)


Składniki (jeden mały bochenek):

Rozczyn:
  • 20 g drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej (typ 650)
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, na koniec dodajemy mąkę - mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min aż "ruszy".
Ciasto:
  • cały rozczyn
  • 300 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/4 części z każdego koloru papryk (żółta, czerwona, zielona)
Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy rozczyn, wodę i oliwę. Wyrabiamy dość gładkie (może się trochę kleić) i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski oprószonej mąką na 15 min. 
W tym czasie paprykę kroimy, osuszamy i kroimy 1/4 z każdej w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, zagniatamy ciasto razem z papryką (będzie to dość trudne, można podsypać ciasto delikatnie mąką, żeby się nie kleiło, papryka może wystawać z ciasta). Odstawiamy ciasto na kolejne 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki obsypanej dokładnie mąką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 15 - 20 min. 
Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min (aż ciasto będzie złociste). Studzimy na kratce.

Smacznego! :)


Chlebek dołączam do wrześniowej listy Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"

19 komentarzy:

  1. Bądź co bądź papryka to raczej owoc jesieni niż lata, więc chlebek trafiony w punkt! Musi smakować pysznie, uwielbiam paprykę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. slicznie wygląda :) ta papryka dodaje mu uroku

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie sądziłam, że z papryki można wyczarować chleb!
    Jesteś genialna!
    U nas chleb zawsze się cieszy niezwykłą popularnością, a ileż można jeść paprykowe leczo... :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity! I pewnie pachnie bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. PRZEcudownie wygląda, te kolorowe papryczki w kromce są genialne. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chleb, papryki mam pod dostatkiem ostatnio, więc na pewno zrobię! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek wygląda obłędnie :) zdjęcia kolorowe, jasne i bardzo optymistyczne :) jak tu się nie skusić :D na szczęście właśnie upiekłam swój chlebek więc troszkę łagodzi on apetyt na ten Twój :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie na zapiekanki byłby fantastyczny. Wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  10. Ael zgrabniutki i na pewno aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o ja.. wygląda genialnie z kawałkami papryk :D
    Szkoda, że ja papryki tylko lubię za ich kolor, a nie smak.. Może w chlebie bym je polubiła?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale rewelacja! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam :) Uwielbiam paprykę, a sam chleb prezentuje się wręcz wspaniale :) Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgadza się - takie kolory upiekszają świat błyskawicznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. i nie trzeba robić kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię takie chlebowe wariacje :) możnaby to nazwać nawet a'la keksikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealny z tymi kolorowymi akcentami, zapisuję do zrobienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wam za przemiłe komentarze, cieszę się, że chlebek przypadł Wam do gustu i z całego serca polecam wypróbowanie! :) Jest bardzoo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...