Składniki (na 4 porcje):
- 1½ łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wody
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 4 średnie figi, pokrojone na ćwiartki
- 3-4 łyżki miodu
- garść listków mięty
Wymieszaj żelatynę z łyżką wody i odstaw, żeby napęczniała.
Mleko wymieszaj w niewielkim garnku ze śmietanką i cukrem.
Podgrzewaj, aż prawie się zagotuje, mieszając, żeby cukier się
rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż
żelatyna się rozpuści. Połącz z jogurtem. Przygotuj jedną większą lub kilka małych naczyń/foremek. Wlej do nich
przestudzony płyn i wstaw do lodówki, do stężenia, najlepiej na noc. Na
wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, żeby zapobiec tworzeniu się
grubej skórki. Po wyjęciu z foremek (ja swoich nie wyjmowałam) udekoruj ćwiartkami fig, miodem i świeżą miętą.
Smacznego! :)
Pięknie wygląda. Jeszcze nigdy nie jadłam świeżej figi, ciekawa jestem jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPycha! :-)
OdpowiedzUsuńo żesz, szalejesz!
OdpowiedzUsuńBielinko, ale przyjemna niespodzianka na początek nowego tygodnia :-) A wiesz, że my też na drugi dzień po porcji tej panna cotty na śniadanie zjedliśmy? Bardzo pasowała :-)
OdpowiedzUsuńcudo :) ależ bym zjadła taki deserek!!
OdpowiedzUsuńWyśmienite połączenie:)
OdpowiedzUsuńidealnie się komponuje, ładne zdjęcie
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńsuper! to jest pomysł na deser! :))
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty. Muszę spróbować zrobić.
Wygląda wspaniale! Ostatnio robiłam panna cottę z jeżyn... ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia zanim zniknęła ;)
OdpowiedzUsuńchochlik-reims - Dziękuje :) Polecam spróbować, jest zupełnie inna niż suszona :)
OdpowiedzUsuńDroczilka - :)
Karmel-itka. - Czasem trzeba :)
Bee, Magazyn Kuchenny - Musiałam się odwdzięczyć za piękną tapetę :) Jeszcze raz dziękuję Wam za fantastyczny przepis :) P.S Dobrze, że nie jestem sama z tym śniadaniowym wybrykiem :))
Łucja - To zrób :D :)
madlene17 - Dziękuje :)
Alina Waliczek - Dziękuje :)
ola in the kitchen - :)
Jo JoConcept - Spróbuj, jest prosta i smaczna :)
ugotujmyto.pl - Dziękuje :) w ogóle mnie to nie dziwi.. :)
Ależ u Ciebie słodko! ;)
OdpowiedzUsuń