30 września 2013

Chleb pieczony na liściu chrzanu.

Podobnie jak autorkę przepisu do upieczenia tego chleba skłoniły mnie chleby, które spotykam na różnorakich jarmarkach i festiwalach. Pieczywo pieczone na liściu chrzanu jest tam bardzo popularne i ma też niemałą cenę :) Jako osoba zafascynowana "produkcją" domowego chleba po powrocie z jarmarku postanowiłam się zmierzyć z tym chlebem, ponieważ byłam już wtedy szczęśliwą posiadaczką zakwasu żytniego, a i liść chrzanu też udało się znaleźć :) Był to dla mojego zakwasu pierwszy poważny sprawdzian: miał pracować sam, bez dodatku drożdży :) Jak widać poniżej, spisał się na medal, mogę śmiało powiedzieć, że takiego smaku oczekiwałam od domowego chleba na zakwasie :)



























Składniki (jeden duży bochenek):

Zaczyn:
  • 180 g mąki żytniej razowej
  • 150 g wody
  • 2 łyżki zakwasu
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe:
  • 270 g mąki pszennej chlebowej
  • 160 g wody
  • 9 g soli
  • zaczyn
  • liść chrzanu
Wymieszaj wszystkie składniki, miksuj 3 minuty na najniższej prędkości i dodatkowe 3-4 na średniej. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny.
Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i nakryj liściem chrzanu. Odstaw do wyrastania na 2-2,5 godziny.

Piecz w naparowanym piekarniku 15 minut w temperaturze 240ºC i 20-25 minut w temperaturze 225ºC. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)


Chlebek dołączam do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" klik

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! I mimo, że szans na znalezienie liści chrzanu praktycznie nie mam to i tak zapisuję....:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim sposobem pieczenia chleba! ciekawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się domowy wypiek chleba! Na tym liściu- intrygujące:)
    Choć od zakwasu trzymam się już daaaleko :( Nie wyszło mi, wolę drożdże :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najpierw przeczytałam 'schab pieczony na liściu chrzanu', ale zarówno schab jak i chleb przyrządzany w ten sposób musi smakować wyjątkowo ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż zazdroszczę takiego cudnego bochenka :) jadłabym jeszcze gorący :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, nigdy czegoś takiego nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że chlebek się podoba :) Jest oryginalny w wyglądzie i smaku, jeśli macie dostęp do liści chrzanu - warto wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ciekawa jak liście chrzanu wpłynęły na smak chleba ? :) Bochenek wygląda pięknie. Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem dzięki obecności liścia chlebek jest delikatnie kwaskowaty, oczywiście w pozytywnym znaczeniu, u nas znikał w oka mgnieniu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Świetny przepis! a chlebek wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...