Podobnie jak autorkę
przepisu do upieczenia tego chleba skłoniły mnie chleby, które spotykam na różnorakich jarmarkach i festiwalach. Pieczywo pieczone na liściu chrzanu jest tam bardzo popularne i ma też niemałą cenę :) Jako osoba zafascynowana "produkcją" domowego chleba po powrocie z jarmarku postanowiłam się zmierzyć z tym chlebem, ponieważ byłam już wtedy szczęśliwą posiadaczką zakwasu żytniego, a i liść chrzanu też udało się znaleźć :) Był to dla mojego zakwasu pierwszy poważny sprawdzian: miał pracować sam, bez dodatku drożdży :) Jak widać poniżej, spisał się na medal, mogę śmiało powiedzieć, że takiego smaku oczekiwałam od domowego chleba na zakwasie :)
Składniki (jeden duży bochenek):
Zaczyn:
-
180 g mąki żytniej razowej
-
150 g wody
-
2 łyżki zakwasu
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe:
-
270 g mąki pszennej chlebowej
-
160 g wody
-
9 g soli
- zaczyn
-
liść chrzanu
Wymieszaj wszystkie składniki, miksuj 3 minuty na najniższej prędkości i
dodatkowe 3-4 na średniej. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny.
Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i nakryj liściem chrzanu. Odstaw do wyrastania na 2-2,5 godziny.
Piecz w naparowanym piekarniku 15 minut w temperaturze 240ºC i 20-25 minut w temperaturze 225ºC. Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Chlebek dołączam do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" klik
Wygląda bardzo apetycznie! I mimo, że szans na znalezienie liści chrzanu praktycznie nie mam to i tak zapisuję....:)
OdpowiedzUsuńnigdy wcześniej nie spotkałam się z takim sposobem pieczenia chleba! ciekawie! :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się domowy wypiek chleba! Na tym liściu- intrygujące:)
OdpowiedzUsuńChoć od zakwasu trzymam się już daaaleko :( Nie wyszło mi, wolę drożdże :D
Najpierw przeczytałam 'schab pieczony na liściu chrzanu', ale zarówno schab jak i chleb przyrządzany w ten sposób musi smakować wyjątkowo ciekawie;)
OdpowiedzUsuńaż zazdroszczę takiego cudnego bochenka :) jadłabym jeszcze gorący :D
OdpowiedzUsuńWow, nigdy czegoś takiego nie widziałam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chlebek się podoba :) Jest oryginalny w wyglądzie i smaku, jeśli macie dostęp do liści chrzanu - warto wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak liście chrzanu wpłynęły na smak chleba ? :) Bochenek wygląda pięknie. Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem dzięki obecności liścia chlebek jest delikatnie kwaskowaty, oczywiście w pozytywnym znaczeniu, u nas znikał w oka mgnieniu :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚwietny przepis! a chlebek wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuń