1 września 2013

Sernik gotowany z sosem śliwkowym (na biszkopcie). 7 serników na 7 dni tygodnia. Niedziela.

Babciny przepis, spisany przez mamę w jej kucharskim zeszycie, przerobiony i zrobiony przeze mnie na akcję 7 serników na 7 dni tygodnia. Wspólne pieczenie zaproponowała Kasia z bloga Świat Pachnie Szarlotką :) Dlaczego akurat 7? Bo we wspólnym pieczeniu wzięło udział 7 kobietek, z 7 różnymi pomysłami na sernik z owocami :) Mało tego każdy sernik ma przyporządkowany dzień tygodnia, a mój jest sernikiem niedzielnym (choć nie tylko na niedzielę :)). A dlaczego wybrałam właśnie sernik gotowany? Bo to mój koszmar z dzieciństwa :) Wiem, brzmi to dziwnie, ale ja po prostu dopiero kilka lat temu przekonałam się do serników :) I między innymi doceniłam smak i prostotę sernika gotowanego, z którego jako dziecko wyjadałam wyłącznie biszkopt :))

W akcji 7 serników na 7 dni tygodnia poza mną wzięły udział:

1. Kasia

2. Ola
3. Marzena

4. Łucja

5. Magda
6. Aga

Dzięki Dziewczyny za wspólne pieczenie :)


Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 2 blaty.

Masa sernikowa (można podwoić porcję, wtedy sernik będzie wyższy i masa będzie bardziej widoczna, a ciasto bardziej syte):
  • 500 g twarogu (użyłam wiaderkowego, jeśli chcecie wykorzystać zwykły to musi być zmielony co najmniej 2 - 3 razy)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (ok. 3 - 4 łyżki)
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
Budyń rozrabiamy w mleku. Odstawiamy (w pobliżu miejsca, gdzie będziemy gotować masę serową). Twaróg, jajka, cukry i masło pokrojone na kawałki mieszamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając (żeby się nie przypaliło, a ma tendencje!), aż mieszanka zacznie wrzeć (bomblować). Dodajemy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy masę, aż zgęstnieje (cały czas gotując). Zdejmujemy z ognia.
Gorącą masę wykładamy na biszkoptowy blat i przykrywamy drugim, lekko dociskając.
Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce do wystudzenia (nie do lodówki!). Można przykryć sernik folią spożywczą lub aluminiową (unosząca się para z gorącej masy będzie "ponczem" dla biszkoptu :))

Sos śliwkowy (przygotowujemy przed podaniem ciasta):
  • 4 bardzo duże renklody
  • 8 - 10 łyżeczek cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Śliwki pozbawiamy pestek. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy, aż śliwki się rozpadną (mogą pozostać niewielkie cząstki owoców) i powstanie dość gęsty sos. Polewamy kawałki sernika ciepłym sosem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. Z przyjemnością się poczęstuję :-).
    Cieszę się, że nasza akcja udała się znakomicie. Wielkie dzięki za udział! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz tym śliwkowym smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie :) nigdy sama takiego nie robiłam, muszę koniecznie to nadrobić :) dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale:-) A o gotowanym serniku tylko słyszałam, może czas go spróbować:-) Dzięki za wspólną zabawę sernikową:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest niesamowity... nie wygląda jak sernik, tylko jak zwyczajny biszkopt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny taki trochę inny sposób na sernik! Bardzo mi się podoba :D Szkoda tylko, że nie mogłyśmy się spotkać w realu i mieć tą możliwość popróbowania każdego z serników ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna zabawa z ty sernikiem. Poszedł pewnie szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik wygląda bardzo apetycznie. Fajną akcję zrobiłyście,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...