Źródło: Fabryka Kulinarnych Inspiracji (z moją małą zmianą)
Składniki (1 okrągły bochenek):
- 230g aktywnego zakwasu żytniego
- 130 g maślanki
- 70g wody
- 25g oleju
- 140g mąki żytniej
- 400g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży - jeśli mamy młody zakwas
Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec.
Gotowe
posmarować delikatnie oliwą i oprószyć mąką. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika
spryskać wodą. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200
stopni i piec kolejne 20 minut. Gotowy bochenek, opukany od spodu, wyda
głuchy dźwięk.
Chleb studzić na kratce.
Smacznego :)
Uwielbiam piec chleb!
OdpowiedzUsuńach zjadłabym jeszcze ciepły z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek :D ja jestem już uzależniona od domowego chleba :) w lodówce stoją dwa zakwasy i piekę na zmianę chleby pszenne i żytnie :D
OdpowiedzUsuńJa chyba bym nie zasnęła do puki nie zjadła bym chociaż kromeczki :D Mniam rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńNo nie zazdroszczę pory wyjęcia go z pieca. Nie dałabym rady, Musiałbym zjeść. A że świeże pieczywo było moją słabością od zawsze, to nie wiem czy by coś z niego zostało. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńmuszę chyba spróbować upiec taki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńWspaniały ten chlebuś... zgadzam się, że nie ma nic lepszego od zapachu chleba wydobywającego się z własnego piekarnika:)
OdpowiedzUsuń