P.S Wybaczcie, że nie ma zdjęcia "zawartości", ale to była wersja wyjazdowa i nie było okazji jej uwiecznić.. :)
Składniki (ok. 16 sztuk):
Ciasto:
- 600 - 700 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub wyższy)
- 1 i 3/4 szklanki letniego mleka
- 47 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Pozostałą mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy rozczyn, mleko i oliwę. Wyrabiamy gładkie i dość elastyczne ciasto. Odstawiamy na ok. 1,5 h lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- 700 g mięsa mielonego (mieszanego)
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów + odrobina zalewy (1 - 2 łyżeczki)
- 2 listki świeżej bazylii
- 1 duża cebula
- 1 - 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mielone mięso. Smażymy wszystko ok. 10 - 15 minut. Kroimy na małe kawałki suszone pomidory - dodajemy do mięsa. Mieszamy. Podlewamy zalewą z pomidorów. Na koniec dość drobno kroimy świeżą bazylię i dodajemy do zawartości patelni. Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek i dzielimy na ok. 16 części. Każdą część rozwałkowujemy na dość cienki placek (nie może być zbyt cienki, żeby się nie rozerwał). Na każdy placuszek nakładamy 1,5 - 2 łyżki farszu i sklejamy jak pierożka.
Uformowane calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bazylią. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce lub podajemy na ciepło.
Smacznego! :)
pyszne calzone i pyszne zdjęcia :) również uwielbiam te włoskie specjały :)
OdpowiedzUsuńale bym takiego pierożka zjadła...kilka od razu najlepiej;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię ciasto drożdżowe :) Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńNo, no fajny pomysł. A Włoska kuchnia jest moja ulubioną :D
OdpowiedzUsuńDzięki za świetny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów, jutro zabieram się do roboty :)
OdpowiedzUsuńŁucja - Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKarola - Częstuj się :)
Crispy Biscuits - Dziękuję :)
ola in the kitchen - Polecam ! :)
Gary Michy - Proszę bardzo :)