14 sierpnia 2013

Brzoskwiniowy sernik na zimno na jogurcie naturalnym.

Po truskawkach i jagodach przyszedł czas na brzoskwinie. Tym razem jednak nie będzie to sernik na serkach homogenizowanych, ale na jogurcie naturalnym (greckim). I jak te serniki na serkach były bardzo dobre, tak ten był oszołamiająco dobry! Można jeść go kawałek za kawałkiem :) Spróbujcie, będzie dobry nawet bez dodania galaretki ;)


Składniki (tortownica 20 - 22 cm):

Spód:
  • 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
Masa serowa (jogurtowa):
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 brzoskwinia (obrana i pokrojona na kawałki, w kostkę)
Wierzch:
  • 1 brzoskwinia (obrana i pokrojona na kawałki, w kostkę)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - ja dodaję trochę mniej wody ok. 400 ml)
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty. Galaretkę brzoskwiniową rozrabiamy (bardzo dokładnie) z żelatyną w szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę serową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Dalej miksując, łyżka po łyżce dodajemy jogurt. Do masy dodajemy przestudzoną galaretkę z żelatyną miksując na wysokich obrotach. Dodajemy pokrojoną brzoskwinię. Wylewamy masę na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Do wcześniej przygotowanej, przestudzonej galaretki wrzucamy pokrojoną brzoskwinię, lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Wstawiamy o lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Jejku jak ja kocham serniki na zimno! Tak pięknie wyglądają...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu uwielbiam takie serniki :) właśnie na jogurcie i kremówce :) jak zawsze piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba taki sernik na zimno! : )
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. PYCHA!!!! ten sernik jest przepyszny! Mieszkam za granica, wiec ser bialy mam raczej kiepski, a tak bardzo chcialam sprobowac zrobic sernik na zimno. Ten z greckiego jogurtu jest po prostu rewelacyjny. Bardzo dziekuje za przepis! pozdrawiam serdecznie, Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, jest mi niezwykle miło czytać takiego słowa! :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...