11 sierpnia 2014

Proste ciasto czekoladowe z borówkami.

Ciasto, które idealnie spisze się w sytuacji, kiedy goście dzwonią i mówią, że będą za 1,5 godzinki. Wystarczy tylko kupić przed weekendem borówki, włożyć do lodówki i czekać na ewentualny telefon ;) a jak nie zadzwoni, to zrobić ciacho dla siebie i dla rodziny, albo zwyczajnie zjeść je ze smakiem :) Czas przygotowania to nawet nie 15 minut, pieczenia ok. 40, czyli w niecałą godzinę mamy ciasto, przez pół godzinki przestudzimy i możemy częstować dopiero co zapowiedzianych gości :)
Świeże, pachnące, prosto z domowej cukierni, lepsze niż ciastka na szybko wybrane ze sklepowej półki. Uznanie gości gwarantowane :)

A jeśli nie dla gości, to po prostu dla siebie, dla domowników, na lepszy humor i na lepszy dzień, do kawy, herbaty, czy szklanki ciepłego mleka :)

Dobrego tygodnia!


Składniki (forma 23x10 cm lub klasyczna keksówka):
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g borówek
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej masy. Na końcu dodajemy borówki, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (keksówkę wykładamy papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. W takim razie chcę być Twoim gościem; D Pysznie wygląda!; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Pychotka...!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, to ciasto wygląda znakomicie! ; )
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho :) i ja i dzieci zjedlibyśmy ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego murzynka mógłbym jeść na okrągło :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pełne czekolady, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...