29 sierpnia 2014

Rustykalne kruche babeczki z owocami i kremem.

Rustykalne, bo nie nie można idealnie odtworzyć ich kształtu, każda jest inna i jedyna w swoim rodzaju :) Nie potrzebne są zatem specjalne foremki do kruchych babeczek, wystarczy zwykła blacha na muffiny i można tworzyć swoje wyjątkowe babeczki :)

Ja nadziałam je zwykłym kremem na bazie śmietany i serka, ale to od Was zależy czy będzie ono takie same, czy macie akurat ochotę na babeczkę z kremem budyniowym, to samo dotyczy owoców. Ja udekorowałam swoje babeczki tym co cieszy oko na koniec wakacji (w sumie wyszły mi pożegnalne babeczki :)), czyli malinami, jeżynami i borówkami, ale na ich początku możecie użyć truskawek, bo przecież przepis na zniknie i mam nadzieję, że przyda się w sezonie na różne owoce :)

Dlatego też przepis zatytułowałam jako "kruche babeczki z owocami i kremem", bo ma być to tylko baza, którą dowolnie według własnego gustu, czy też humoru możecie zmieniać :) Choć oczywiście miło mi będzie, jeśli ktoś zrobi w ten weekend moją wersję, tak na pożegnanie wakacji :)


Składniki (12 babeczek):

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 125 g twardego, zimnego masła
  • 115 g cukru pudru
  • 1 małe żółtko
  • 1,5 łyżki zimnego mleka 
Mąkę, cukier puder i masło pokrojone na kawałki wkładamy do miski, miksujemy na wysokich obrotach, aż do powstania kruszonki. Na koniec dodajemy żółtko i mleko, miksujemy do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i formujemy na blacie kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na godzinę. 
Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, którym wykładamy wgłębienie w blaszce do muffinek (lub klasyczną foremkę do babeczki). Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15 min, aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy na kratce w formie przez 15 min, następnie wyjmujemy i studzimy bez.
Przygotowujemy krem.

Krem:
  • 100 ml śmietany kremówki (bardzo mocno schłodzonej) 
  • 100 g serka mascarpone lub śmietankowego typu Almette
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny, jeżyny i borówki do dekoracji
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie stopniowo dodajemy serek, miksujemy do powstania gładkiej masy. Wykładamy po ok. 2 łyżki kremu na każdą babeczkę, dekorujemy owocami. Podajemy od razu.

Smacznego! :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...