5 sierpnia 2014

Kruche ciasto z wiśniami i borówkami.

Uff. W końcu z dworu dochodzi rześkie powietrze, takie po deszczu i nocnej burzy, nareszcie jest czym oddychać. Bez wyrzutów sumienia można teraz włączyć piekarnik, bo temperatura w mieszkaniu nie podniesie się o kolejnych (niechcianych) kilka stopni.

Dzisiejszy przepis powstał w dość dobrych warunkach, kiedy jeszcze tak "nie paliło" ;) Jest to też ciasto szybkie do zrobienia, więc przy wykonywaniu pot nie leje się z czoła, a włączenie piekarnika na 40 minut z wizją pysznego ciasta po wyłączeniu, nie wywołuje złych emocji u domowników, kiedy termometr pokazuje blisko 30 stopni ;) Wykorzystałam do niego wiśnie i borówki, czyli owoce, które miałam akurat pod ręką, jednak świetnie sprawdzą się też inne kwaskowe, jak na przykład porzeczki, czy maliny. Całość wyszła lekka jak pianka na wierzchu, a blacha od ciasta nie zdążyła dobrze wystygnąć, kiedy nie było już połowy jej zawartości :)


Składniki (blacha o wymiarach: 29x23 cm):

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie:
  • 200 g wydrylowanych wiśni
  • 200 g borówek
Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto także zawijamy w folię i wkładamy na 0,5 h do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy ciasto na formę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy owoce. Robimy piankę.

Pianka:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Do tak gotowej masy dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy. Piankę delikatnie wykładamy na owoce, wygładzamy. 
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach na piankę. 
Pieczemy ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. Zjadłabym kawałek takiego ciacha; )

    OdpowiedzUsuń
  2. che delizia!!! una meraviglia....

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciacho!! Uwielbiam wypieki z wiśniami!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...