1 sierpnia 2014

Tort szwarcwaldzki. Z wiśniami i bitą śmietaną.

Chyba najbardziej znany tort pochodzący zza naszej zachodniej granicy. Tort szwarcwaldzki. Po brzegi wypełniony wiśniami i nasączony słynnym kirszem. Piękny i pyszny, warto zrobić go nawet bez okazji, tak jak ja ;)

Kolejny raz (tak jak i w przypadku niemieckiego chleba ziemniaczanego) inspiracją do zrobienia tego tortu był program "Kudłaci kucharze" (dali mi w ten sposób do zrozumienia, że Niemcy mają bogatą kulturę kulinarną). Panowie przygotowywali go w wyjątkowych okolicznościach przyrody, bo w samym środku "Czarnego Lasu" - gotowy, na jego tle wyglądał niesamowicie. Pozazdrościłam im tego smaku i kiedy kilka dni po emisji, na targu zobaczyłam wiśnie w dobrej cenie nie zastanawiałam się długo - będzie tort szwarcwaldzki. Był weekend, była okazja, bo przecież należy celebrować każdy wolny dzień :) I z tym pozytywnym akcentem Was zostawiam (przed samym weekendem :)), niech będzie to motywacją do przygotowania tortu z Czarnego Lasu :)

P.S Przepis nie jest dokładnym odtworzeniem tego z programu - zastosowałam swoje zmiany :)


Składniki (forma o średnicy 20 cm):

Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
+ likier wiśniowy do nasączenia (można rozcieńczyć go np. sokiem z wiśni jeśli chcecie żeby był słabszy) 
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy likierem.

Krem śmietanowy:
  • 400 ml kremówki
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru  
  • duży słoik konfitury z wiśni lub frużeliny wiśniowej (wagowo ok. 300 - 400 g wiśni) + ok. 100 g wydrylowanych wiśni - do przełożenia(mogą być z kompotu)
+ kilkanaście wisienek  i 50 g startej czekolady do dekoracji

Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder.
Na pierwszy blat nakładamy sporą warstwę kremu. Układamy 1/3 część wiśni. Delikatnie kładziemy kolejny blat postępując analogicznie. Przykrywamy kolejnym, wierzch smarujemy pozostałym kremem, dookoła układamy owoce. Przed podaniem na wierzch ścieramy czekoladę.

Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo elegancko. To jeden z moich ulubionych tortów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Co absolutnie fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczny :) chętnie bym zjadła do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Do przepisu wkradł się błąd, nie dodajemy serka mascarpone, to krem śmietanowy :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...