Kolejny raz (tak jak i w przypadku niemieckiego chleba ziemniaczanego) inspiracją do zrobienia tego tortu był program "Kudłaci kucharze" (dali mi w ten sposób do zrozumienia, że Niemcy mają bogatą kulturę kulinarną). Panowie przygotowywali go w wyjątkowych okolicznościach przyrody, bo w samym środku "Czarnego Lasu" - gotowy, na jego tle wyglądał niesamowicie. Pozazdrościłam im tego smaku i kiedy kilka dni po emisji, na targu zobaczyłam wiśnie w dobrej cenie nie zastanawiałam się długo - będzie tort szwarcwaldzki. Był weekend, była okazja, bo przecież należy celebrować każdy wolny dzień :) I z tym pozytywnym akcentem Was zostawiam (przed samym weekendem :)), niech będzie to motywacją do przygotowania tortu z Czarnego Lasu :)
P.S Przepis nie jest dokładnym odtworzeniem tego z programu - zastosowałam swoje zmiany :)
Składniki (forma o średnicy 20 cm):
Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy likierem.
Krem śmietanowy:
- 400 ml kremówki
- 4 - 5 łyżek cukru pudru
- duży słoik konfitury z wiśni lub frużeliny wiśniowej (wagowo ok. 300 - 400 g wiśni) + ok. 100 g wydrylowanych wiśni - do przełożenia(mogą być z kompotu)
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder.
Na pierwszy blat nakładamy sporą warstwę kremu. Układamy 1/3 część wiśni. Delikatnie kładziemy kolejny blat postępując analogicznie. Przykrywamy kolejnym, wierzch smarujemy pozostałym kremem, dookoła układamy owoce. Przed podaniem na wierzch ścieramy czekoladę.
Smacznego! :)
Prezentuje się bardzo elegancko. To jeden z moich ulubionych tortów!
OdpowiedzUsuńO mamuniu, wygląda OBŁĘDNIE!
OdpowiedzUsuńWyszedł Co absolutnie fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńBajeczny :) chętnie bym zjadła do kawki!
OdpowiedzUsuńIle serka mascarpone?
OdpowiedzUsuńDo przepisu wkradł się błąd, nie dodajemy serka mascarpone, to krem śmietanowy :)
UsuńPozdrawiam :)