30 lipca 2014

Sernik na zimno z borówkami.

Kolejny tydzień dopisuje nam pogoda, a w ostatnie dni to wręcz tropikalne upały (u mnie, na Mazurach wczoraj nie dało się wyjść na dłużej na dwór), dlatego mało komu chce się zabierać za pieczenie skomplikowanych ciast i odpalanie piekarnika na dłużej niż pół godziny.

Mi też nie, choć bardzo to lubię :) A jak się nie chce to biorę się za sernik na zimno i w ten weekend "do kawy" była to kolejna wariacja na jego temat. Tym razem "na tapetę" poszły borówki, które bez problemu można już dostać w większości sklepów i na targach. Te małe fioletowo - niebieskie cuda pięknie prezentowały się na serniku, ale też i dobrze smakowały z serową masą i śmietanową chmurą. Taka wersja tego ciasta mogłaby spokojnie posłużyć też jako tort - dokładamy tylko świeczki i gotowe :)


Składniki (tortownica 20 cm):

Spód:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę mieszamy z kakao, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe - jeśli wyjdzie czysty, można wyjmować).
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa i śmietanowa chmura:
  • 500 g sera (użyłam wiaderkowego)
  • 200 ml śmietany kremówki (30/36%) + ok. 150 ml ubitej śmietanki do dekoracji (z dodatkiem małej ilości cukru pudru lub bez)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody 
  • 150 g borówek amerykańskich
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawimy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie stopniowo dodajemy do niej ser, na końcu miksując na wysokich obrotach dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na wystudzony, biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 
Przed podaniem dekorujemy śmietaną (ma utworzyć na serniku lekką chmurkę) i borówkami.

Smacznego! :) 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...