9 lipca 2014

Lody z mango.

Dziś na blogu trochę letniej, orzeźwiającej egzotyki, czyli lody z mango. Pomyślicie dlaczego nie z jagód, skoro sezon na nie w pełni, ano dlatego, że znajdziecie tu już przepis na lody jagodowe :)

Dlaczego akurat mango? Podczas ostatnich upałów wybrałam się na lody do chyba najlepszej, bydgoskiej lodziarni i pośród zachwycających wyglądem i nazwami smaków, znalazły się lody z mango w kolorze lipcowego słońca :) Skradły moje kubki smakowe, przedłużałam sobie chwile z nimi i myślałam tylko o tym, żeby za szybko się nie rozpuszczały ;) Od tamtej pory czekałam na okazję (i przede wszystkim na ciepłe dni) żeby odtworzyć je w domu.

Wybrałam dorodny owoc i po powrocie do domu zaczęłam "działać". Starałam się zostawić małe kawałki mango, bo takie zapamiętałam z lodów z lodziarni. Wyszło równie pysznie, może tylko kolor był mniej intensywny, ale sami powiedzcie, czy nie wyglądają jak grzejące od rana słońce? :)


Składniki (ok. 700 ml lodów):
  • 1 duże mango
  • 200 ml śmietany kremówki (30/36%)
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 50 ml wody
Cukier i wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango i całość chwilę gotujemy. Schładzamy mieszankę do temperatury pokojowej, a następnie dodajemy mleko i kremówkę - chwilę miksujemy, pozostawiając kawałki owoców. Ponownie schładzamy, tym razem w lodówce (ok. 2 h). Zimną masę przelewamy do maszynki do lodów postępując według wskazówek producenta urządzenia. Można podawać od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i dodatkowo schłodzić w zamrażalniku.

Smacznego! :) 

3 komentarze:

  1. Musiały smakować bosko!! Uwielbiam mango i nawet miałam robić takie lody ale miałam za mało mango!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mamy fazę na mango :) Uwielbiamy w każdej postaci :) ale lody... lody wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te lody! ; )
    Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...