Mimo że jest intensywnie fioletowy, a fiolet raczej radosną barwą nie jest, to wywołuje uśmiech na twarzy i pewien rodzaj zachwytu (przynajmniej u mnie ;)) i byłam bardzo dumna z jego wyglądu. Ale nie tylko z tego, bo i smak był rewelacyjny. Jagody, jagody, wszędzie jagody, z każdym kawałeczkiem coraz bardziej odczuwalne w smaku. Jeśli są tu "jagodożercy" to coś w sam raz dla Was :)
Po raz pierwszy zdecydowałam się na prawdziwy sernik na zimno, bo z dodatkiem sera ;) I chyba na razie przy nim zostanę, bo smak jest nieporównywalny do tego z serków "homo", czy jogurtu greckiego, choć tamte też są pyszne. Jednak ten serowy jest moim zdaniem pełniejszy w smaku i bardzo przypominający serniki na ciepło. W kuchni cały czas trzeba eksperymentować i szukać swojego smaku i odkrywanie kolejnych połączeń jest w tym wszystkim najprzyjemniejsze, może za jakiś czas dodam serka philadelphia albo mascarpone? Wszystko przede mną :)
Zapowiada się upalny weekend, więc warto wpisać wykonanie tego chłodnika w swoje plany, myślę, że opisem choć trochę Was zachęciłam :)
Składniki (tortownica 20 cm):
Spód:
- 250 g pokruszonych biszkoptów (użyłam lady fingers, ale mogą być też klasyczne, okrągłe)
- 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
Masa jagodowo - serowa:
- 500 g sera (użyłam wiaderkowego)
- 200 ml śmietany kremówki (30/36%) + ok. 50 ml ubitej śmietanki do dekoracji (z dodatkiem małej ilości cukru pudru lub bez)
- 300 g jagód (+ kilka sztuk do dekoracji)
- 100 g cukru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Wystudzone jagody mieszamy z serem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawimy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy do niej jagodowy mus, a na końcu miksując na wysokich obrotach dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy rozetkami ze śmietany i jagodami.
Smacznego! :)
Kolor ma piękny, ale i o smak się nie martwię, bo wszystko, co z jagodami jest pyszne!: ))
OdpowiedzUsuńPiękny kolor bajeczny zapach cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Zachwyca mnie jego kolor :) Nie mam żadnych wątpliwości że jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! :D
OdpowiedzUsuń