4 lipca 2014

Mocno jagodowy sernik na zimno.

... dosłownie, bo wypełniony jagodami po brzegi i już nawet sam kolor zdradza jego smak :) Na blogu znajdziecie już jeden jagodowy sernik na zimno, ale ten dzisiejszy to zupełnie inna bajka :) Dla porównania zeszłoroczny tu.

Mimo że jest intensywnie fioletowy, a fiolet raczej radosną barwą nie jest, to wywołuje uśmiech na twarzy i pewien rodzaj zachwytu (przynajmniej u mnie ;)) i byłam bardzo dumna z jego wyglądu. Ale nie tylko z tego, bo i smak był rewelacyjny. Jagody, jagody, wszędzie jagody, z każdym kawałeczkiem coraz bardziej odczuwalne w smaku. Jeśli są tu "jagodożercy" to coś w sam raz dla Was :)

Po raz pierwszy zdecydowałam się na prawdziwy sernik na zimno, bo z dodatkiem sera ;) I chyba na razie przy nim zostanę, bo smak jest nieporównywalny do tego z serków "homo", czy jogurtu greckiego, choć tamte też są pyszne. Jednak ten serowy jest moim zdaniem pełniejszy w smaku i bardzo przypominający serniki na ciepło. W kuchni cały czas trzeba eksperymentować i szukać swojego smaku i odkrywanie kolejnych połączeń jest w tym wszystkim najprzyjemniejsze, może za jakiś czas dodam serka philadelphia albo mascarpone? Wszystko przede mną :)

Zapowiada się upalny weekend, więc warto wpisać wykonanie tego chłodnika w swoje plany, myślę, że opisem choć trochę Was zachęciłam :)


Składniki (tortownica 20 cm):

Spód:
  • 250 g pokruszonych biszkoptów (użyłam lady fingers, ale mogą być też klasyczne, okrągłe)
  • 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
Biszkopty rozdrabniamy na miazgę, łączymy z masłem do powstania tzw. mokrego piasku. Wykładamy ciastkami tortownicę wyłożoną papierem lub folią aluminiową. Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową.

Masa jagodowo - serowa:
  • 500 g sera (użyłam wiaderkowego)
  • 200 ml śmietany kremówki (30/36%) + ok. 50 ml ubitej śmietanki do dekoracji (z dodatkiem małej ilości cukru pudru lub bez)
  • 300 g jagód (+ kilka sztuk do dekoracji)
  • 100 g cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Jagody zasypujemy cukrem, stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy przez ok. 10 min, aż większa część się rozpadnie. Ściągamy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone jagody mieszamy z serem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawimy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy do niej jagodowy mus, a na końcu miksując na wysokich obrotach dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy rozetkami ze śmietany i jagodami.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Kolor ma piękny, ale i o smak się nie martwię, bo wszystko, co z jagodami jest pyszne!: ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor bajeczny zapach cudowny smak :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwyca mnie jego kolor :) Nie mam żadnych wątpliwości że jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...