25 lipca 2013

Prosty sernik ze świeżymi brzoskwiniami.

Często szukacie przepisów na ciasta szybkie i proste. Wychodząc Wam naprzeciw przygotowałam właśnie taki "prosty i szybki" sernik sezonowy z brzoskwiniami. Brzoskwinie są coraz ładniejsze i tańsze, więc warto wykorzystać je teraz do ciasta. Świeża, to zawsze świeża, nie równa się z tą z zalewy :) A wiadomo, że sernik z brzoskwiniami to klasyk, spróbujcie więc ze świeżymi :)

Przepis wypatrzony w "Sielskim Życiu", zmodyfikowany.


Składniki:

Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanych drobno płatków migdałów
  • szczypta soli
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 150 g masła
Mąkę mieszamy z migdałami, solą i cukrem. Dodajemy jajko i masło pokrojone w plasterki. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Robimy masę serową.

Masa serowa:
  • 4 jajka
  • 800 g twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
+ 3 spore brzoskwinie pokrojone w plasterki

Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy żółtka z twarogiem, budyniem i cukrem (można mikserem). Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną pianę, delikatnie dodajemy ją do masy serowej.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30x20 cm, układamy na blaszce. Wylewamy na ciasto masę serową. Sernik pieczemy ok. 45 - 55 min w temp. 170 stopni, po 20 minutach przykrywamy go folią aluminiową. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Na przestudzonym serniku układamy plasterki brzoskwiń.

Smacznego! :)


























6 komentarzy:

  1. Una delicia de pastel…irresistible,abrazos y saludos.

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik wygląda doskonale :) a zdjęcia mnie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis do podrzucenia mojej Mamie, jako fance wszelakich serników i serowych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. OO tak. Lubię takie słodkie i szybkie przepisy :) Muszę koniecznie wypróbować, bo na zdjęciach wygląda przepięknie :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny letni sernik:) Z chęcią byśmy zjadły:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rosita Vergas - Muchas gracias, saludo!
    Łucja - Dziękuję kochana :)
    agateq - Podrzuć, podrzuć :)
    Kulinarna Fuzja - Bardzo mi miło, dziękuję pięknie! :)
    basjula - Częstujcie się :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...