Pierwsze domowe lody, bo sorbet to w sumie pewien rodzaj lodów. Nie wymaga maszynki, tylko odrobiny cierpliwości. Odpłaci się za tą cierpliwość wyjątkowym smakiem i aromatem, róża nie przeważa, jest subtelnym tłem, ale wystarczająco wyczuwalnym. Zapraszam dziś wszystkich na ten pyszny sorbet, w podziękowaniu za to, że jesteście ze mną już pół roku! :) Pierwszy wpis pojawił się tu 7.01.13, tak więc za kolejne pół roku dla wszystkich będzie kawałek tortu, żeby było bardziej uroczyście ;) Bardzo dużo się przez te 6 miesięcy nauczyłam, poznałam ciekawe osoby, blogi i sporo pysznych przepisów. Dziękuję z tego miejsca Anicie i Łucji - dwóm kobietkom, pierwszej ze świata pięknych rzeczy (których namiastkę możecie zobaczyć poniżej), drugiej ze świata pysznej kuchni, za wsparcie i rozmowę :) Poznając takie osoby, aż chce się prowadzić bloga!
Sorbet z płatków róży - należy wybierać róże o
najmocniejszym zapachu, kwiaty świeżo rozkwitłe zbierać późnym
porankiem, zanim słońce zacznie mocno przygrzewać. Przepis pochodzi z książki Edible flowers Kathy Brown, a znalazłam go na stronie Trochę inna cukiernia :)
Składniki:
- 115 g cukru pudru
- 300 ml wrzącej wody
- płatki z 3 dużych wonnych róż (usunąć białe końcówki) - u mnie były to róże stulistne (jasnoróżowe)
- sok z 2 cytryn (dałam z 1)
- 300 ml różowego wina (użyłam różowego Carlo Rossi)
Rozpuścić cukier we wrzątku, wrzucić płatki róż i odstawić do
ostygnięcia. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać wino i cytryny.
Wstawić do zamrażalnika, aż zacznie zamarzać po brzegach. Zamieszać, aż
mikstura nabierze gładkiej konsystencji. Wstawić do zamrażalnika, aż
zacznie zamarzać po brzegach. Powtarzać mieszanie i zamrażanie, aż sorbet
będzie aksamitny.
Smacznego! :)
Wstążeczki Green Gate, z uroczego, sopockiego sklepu Anity "Sopocka Weranda". Jak będziecie w Trójmieście, odwiedźcie koniecznie!
Świetne zdjęcia ! W życiu nie pomyślałabym by zrobić taki sorbet. Chyba mnie skusiłaś :)
OdpowiedzUsuńAle niespodzianka!!!!! Dziękuję Ci za dobre słowo :) I że się pojawiłaś w moim życiu :)
OdpowiedzUsuńAnita
sorbet cudowny :) mam nadzieję że kiedyś spróbuję :) dziękuję za przemiłe słowa i miłego dnia życzę :*
OdpowiedzUsuńNiektórzy mówią, że sorbety to zwykła zamrożona woda. Ja tak nie uważam!:)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne kuleczki :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo delikatniusio i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńOch, jak cudownie!
OdpowiedzUsuńTaki sorbet musi fajnie smakować;)
OdpowiedzUsuńPaulina Urbańczyk - Dziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuńSopocka Weranda - Anitko, ja Tobie też dziękuję, za wszystko :)
Łucja - Dziękuję :*
agateq - Ja też zdecydowanie tak nie uważam! :)
ola in the kitchen - Bardzo aromatyczne :)
Elficzna - Miło mi :)
Małgorzata - Dziękuję :)
GrowingUp - Bardzo fajnie :)