7 lipca 2013

Sorbet różany.

Pierwsze domowe lody, bo sorbet to w sumie pewien rodzaj lodów. Nie wymaga maszynki, tylko odrobiny cierpliwości. Odpłaci się za tą cierpliwość wyjątkowym smakiem i aromatem, róża nie przeważa, jest subtelnym tłem, ale wystarczająco wyczuwalnym. Zapraszam dziś wszystkich na ten pyszny sorbet, w podziękowaniu za to, że jesteście ze mną już pół roku! :) Pierwszy wpis pojawił się tu 7.01.13, tak więc za kolejne pół roku dla wszystkich będzie kawałek tortu, żeby było bardziej uroczyście ;) Bardzo dużo się przez te 6 miesięcy nauczyłam, poznałam ciekawe osoby, blogi i sporo pysznych przepisów. Dziękuję z tego miejsca Anicie i Łucji - dwóm kobietkom, pierwszej ze świata pięknych rzeczy (których namiastkę możecie zobaczyć poniżej), drugiej ze świata pysznej kuchni, za wsparcie i rozmowę :) Poznając takie osoby, aż chce się prowadzić bloga!


Sorbet z płatków róży - należy wybierać róże o najmocniejszym zapachu, kwiaty świeżo rozkwitłe zbierać późnym porankiem, zanim słońce zacznie mocno przygrzewać. Przepis pochodzi z książki  Edible flowers Kathy Brown, a znalazłam go na stronie Trochę inna cukiernia :)

Składniki:

  • 115 g cukru pudru
  • 300 ml wrzącej wody
  • płatki z 3 dużych wonnych róż (usunąć białe końcówki) - u mnie były to róże stulistne (jasnoróżowe)
  • sok z 2 cytryn (dałam z 1)
  • 300 ml różowego wina (użyłam różowego Carlo Rossi)
Rozpuścić cukier we wrzątku, wrzucić płatki róż i odstawić do ostygnięcia. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać wino i cytryny. Wstawić do zamrażalnika, aż zacznie zamarzać po brzegach. Zamieszać, aż mikstura nabierze gładkiej konsystencji. Wstawić do zamrażalnika, aż zacznie zamarzać po brzegach. Powtarzać mieszanie i zamrażanie, aż sorbet będzie aksamitny.

Smacznego! :)


Wstążeczki Green Gate, z uroczego, sopockiego sklepu Anity "Sopocka Weranda". Jak będziecie w Trójmieście, odwiedźcie koniecznie! 
























9 komentarzy:

  1. Świetne zdjęcia ! W życiu nie pomyślałabym by zrobić taki sorbet. Chyba mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale niespodzianka!!!!! Dziękuję Ci za dobre słowo :) I że się pojawiłaś w moim życiu :)

    Anita

    OdpowiedzUsuń
  3. sorbet cudowny :) mam nadzieję że kiedyś spróbuję :) dziękuję za przemiłe słowa i miłego dnia życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Niektórzy mówią, że sorbety to zwykła zamrożona woda. Ja tak nie uważam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo delikatniusio i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki sorbet musi fajnie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Paulina Urbańczyk - Dziękuję i polecam :)
    Sopocka Weranda - Anitko, ja Tobie też dziękuję, za wszystko :)
    Łucja - Dziękuję :*
    agateq - Ja też zdecydowanie tak nie uważam! :)
    ola in the kitchen - Bardzo aromatyczne :)
    Elficzna - Miło mi :)
    Małgorzata - Dziękuję :)
    GrowingUp - Bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...