23 lipca 2013

Syrop lawendowy i lemoniada lawendowa.

Ciąg dalszy kwiatowego zauroczenia. Lawenda to bardzo wdzięczna roślina, nie dość, że urokliwa, to jeszcze pięknie pachnie, ma działanie lecznicze, uspokaja i bardzo dobrze smakuje :) Przekonałam się o tym "na własnej skórze" :)  Postanowiłam zrobić z niego syrop, a z syropu orzeźwiającą lemoniadę, zaś w chłodne dni planuję dodawać go do herbaty (po głowie chodzi mi też dodanie go do wypieków ;)) Wraca do nas lato, może spróbujecie? :)


Składniki (na syrop lawendowy):
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka świeżych kwiatuszków lawendy (można użyć suszonych)
  • sok z cytryny
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Dodajemy kwiatuszki, skrapiamy sokiem z cytryny (1 - 2 łyżeczki). Gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Studzimy. Przelewamy do buteleczek. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Wytrzyma ok. 2 - 3 tygodnie.

Lemoniada (1 szklanka):
  • woda gazowana, niegazowana
  • 3 - 4 łyżeczki syropu
  • plasterek cytryny
Syrop zalewamy wodą, dodajemy cytrynę.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł, przygotuję taki z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tymi lawendowymi przepisami:) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lemoniada... piłam w życiu chyba jeden raz taką domową, smakowała szalenie dziwnie. Była lepka i słodka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robiłam takiego syropu a chętnie bym spróbowała takiej lemoniady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gin - Dziękuję i polecam :)
    Luka Li - Cieszę się i czekam na efekty :)
    agateq - Ta akurat do słodkich i lepkich nie należy :)
    Łucja - Spróbuj, jest super :)
    Justyna Bąk - :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...