1 maja 2014

Tort kokosowy "Princessa".

Zanim jeszcze na dobre wejdziemy w cykl rabarbarowych wypieków, przedstawiam Wam tort marzenie. Mocno kokosowy, biały, anielski, delikatny, lekki jak piórko. Mam w głowie dla niego masę określeń. Wymarzył mi się taki i musiałam go zrobić. Jak to jest marzyć o jakimś wypieku? A no tak, że myśli się o nim odkąd do głowy wpadnie smak, wizja wyglądu, dekoracji. Wyróżnia go od wypieku spontanicznego, że ten wymarzony jest ze mną rano, w dzień i wieczorem. Dopracowuję go na kartce, w kalendarzu, zeszycie, aż w końcu działam w kuchni. Tym razem ułożyłam sobie plan na kolejny prosty w wyglądzie tort, który może nie zapadnie w pamięć, bo wszędzie tylko biel i kokos, ale smak, no cóż, trzeba spróbować ;)

Był pyszny. Nie posmakowałby chyba tylko osobom nie lubiącym kokosu. Nadaje się na każdą okazję od urodzin dziecka, po imieniny babci, albo chociażby na zbliżający się wielkimi krokami Dzień Matki. Każdy będzie zadowolony. Dominuje oczywiście smak kokosowy, pod zębami chrupią wiórki, ale też małe kawałki wafelków.

Na blogu szukacie przepisów na mniej tradycyjne torty, Wasz ulubiony to Milky Way i Cappuccino. Myślę więc, że kokosowa Princessa też przypadnie Waszym kubkom smakowym do gustu ;)

 
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.

Blaty nasączamy gorącą herbatą z cytryną (sok wyciśnięty z 1 plasterka).

Krem kokosowy "Princessa":
  • 2 wafelki kokosowe "Princessa" (małe po 33 g)
  • 50 g czekolady białej
  • 250 ml śmietanki kremówki + 5 łyżek
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany. Dodajemy pokruszone wafelki i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i czekoladowa część wafelków się rozpuści - nie gotujemy!  Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Wyjmujemy masę z lodówki, dodajemy stopniowo serek mascarpone (cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach) oraz dodatkowe 5 łyżek śmietany. Na koniec dodajemy wiórki, mieszamy. 
Kremem przekładamy blaty tortu 1 i 2. Następnie dekorujemy tort.

Wykończenie:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Nakładamy śmietanę na 3 blat tortu oraz boki, wyrównujemy. Obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi.  Przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. W środku widać jaki on delikatny i lekki, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos i każdy Ci powie że uwielbiam Princessę kokosową ;) Torcik piękny i pyszny! Krem bardzo ciekawy, nigdy tak nie robiłam żeby najpierw śmietanę podgrzać a później ubijać, ale podobnie robię lody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam tak już 3 tort :) Fajna metoda :)

      Usuń
  3. jakiej wielkości te wafelki?takie normalne czy maxi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umknęło mi, już dopisałam - małe po 33 g :)

      Usuń
  4. Ależ księżniczkowy piękny tort ! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Czy ten biszkopt uniesie jeszcze dwa piętra 18 i 10 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam piętrowego tortu, więc ciężko jest mi odpowiedzieć na to pytanie, ale z mojego punktu wiedzenia (i jak ja bym to zrobiła) średnica podstawy powinna być większa niż 20 cm przy torcie o trzech piętrach oraz środkowym piętrze o śr. 18 cm (ponieważ przede wszystkim ciężko będzie taki tort dekorować przy tak niewielkich różnicach w średnicach). Jeśli upiecze Pani/Pan podstawę o śr. 24 cm to powinna ona unieść ciężar dwóch pięter (naciski rozłożą się na większej powierzchni). Taki tort będzie także łatwiejszy do przeniesienia, bez strachu, że straci równowagę :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia! :)

      Usuń
  6. Czy mozna zastapic cxyms mascarpone bo nie moge znalezc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ew. ricottą, ale jest jeszcze trudniej dostępna lub dać 500 ml śmietany, 4 wafelki i 200 g czekolady.

      Usuń
  7. Właśnie robię, na zdjęciach wygląda przepysznie. Mam nadzieję, że mój na żywo też tak będzie wyglądał :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Myślę, że będzie idealny, pozostaje mi tylko życzyć smacznego! :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Dziękuję za inspirację - zdjęcia śliczne! Proporczyki cudo. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...