Ale duma jest mnożona przez dwa, albo i trzy, bo zamiast jednej warstwy, sprostamy trzem, a ciasto można potraktować nawet jako torcik, bo przecież po dodaniu świeczek, czy chorągiewek, zadowoli niejednego solenizanta :)
To ciasto jest też kolejnym dowodem na to, że jabłka można wykorzystać na wiele sposobów i jesień jest za krótka, żeby je wszystkie pokazać :) A to z kolei jest dowód na to, że w naszym kraju możemy korzystać wyłącznie z tego co daje nam nasza natura ;) Oczywiście nie mówię, że teraz w kółko mamy jeść jabłka, bo przecież nawet najlepszy, najsmaczniejszy produkt może się zwyczajnie przejeść, ale po co we wrześniu, czy październiku kupować mango albo banana, kiedy często dwukrotnie albo nawet trzykrotnie tańsze są nasze jabłka, z których można wyczarować cuda! :) Rodzina będzie zadowolona z jabłecznika często bardziej niż z bananowego chlebka, no i portfel "spojrzy" na nas łaskawym okiem ;)
Smacznego tygodnia! :)
Składniki (forma 20 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze
160 -
170ºC około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe - jeśli wyjdzie czysty, można wyjmować).Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy mus jabłkowy.
Mus jabłkowy:
- 4 duże jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
Krem mascarpone:
- 100 ml kremówki
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Wykładamy krem na mus jabłkowy. Wkładamy do schłodzenia do lodówki na ok. 0,5 h. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Smacznego! :)
Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Nic dodać nic ująć!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, Bielinko!
OdpowiedzUsuńPiękne warstwy, zjadłabym z ogromną chęcią i to nie jeden kawałek: )
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń