29 września 2014

Ciasto z musem jabłkowym i kremem mascarpone.

Kolejny jesienny tydzień rozpoczynamy od kolejnej jabłkowej propozycji. Dziś Szczęśliwa Kuchnia serwuje mus jabłkowy na biszkopcie przykryty kremem mascarpone z nutą cynamonu. Zabrzmiało to jak zapowiedź wykwintnego deseru serwowanego w eleganckiej restauracji, a w rzeczywistości to ciasto, który każdy może przygotować w domu, przy nieco większym wysiłku niż przygotowanie placka ze śliwkami ;)

Ale duma jest mnożona przez dwa, albo i trzy, bo zamiast jednej warstwy, sprostamy trzem, a ciasto można potraktować nawet jako torcik, bo przecież po dodaniu świeczek, czy chorągiewek, zadowoli niejednego solenizanta :)

To ciasto jest też kolejnym dowodem na to, że jabłka można wykorzystać na wiele sposobów i jesień jest za krótka, żeby je wszystkie pokazać :) A to z kolei jest dowód na to, że w naszym kraju możemy korzystać wyłącznie z tego co daje nam nasza natura ;) Oczywiście nie mówię, że teraz w kółko mamy jeść jabłka, bo przecież nawet najlepszy, najsmaczniejszy produkt może się zwyczajnie przejeść, ale po co we wrześniu, czy październiku kupować mango albo banana, kiedy często dwukrotnie albo nawet trzykrotnie tańsze są nasze jabłka, z których można wyczarować cuda! :) Rodzina będzie zadowolona z jabłecznika często bardziej niż z bananowego chlebka, no i portfel "spojrzy" na nas łaskawym okiem ;)

Smacznego tygodnia! :)


Składniki (forma 20 cm):

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe - jeśli wyjdzie czysty, można wyjmować).
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy mus jabłkowy.
Mus jabłkowy:
  • 4 duże jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż częściowo się rozpadną, do gorących jabłek dodajemy żelatynę i mieszamy wszystko, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie się ścinać wylewamy ją na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem mascarpone.

Krem mascarpone:
  • 100 ml kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 
+ cynamon do oprószenia

Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Wykładamy krem na mus jabłkowy. Wkładamy do schłodzenia do lodówki na ok. 0,5 h. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Pycha :) Nic dodać nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne warstwy, zjadłabym z ogromną chęcią i to nie jeden kawałek: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne, bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...