Tym razem duet polsko - zagraniczny, a konkretnie południowoeuropejski, czyli śliwka i figa, obie w odcieniu fioletu, obie smaczne, a w parze jeszcze lepsze niż osobno :) Ciastek z podanego przepisu wychodzi tylko 6, bo zrobiłam je spontanicznie do popołudniowej kawy, jednak jednym, dużym ciachem można się wystarczająco zasłodzić. Jeśli jesteście fanami kruchego ciasta, to jest to coś dla Was - przepis jest szybki, a efekt bardzo smaczny :) Ja już czekam na okazję, żeby zrobić je ponownie, tym razem z innym nadzieniem, jakim? Niespodzianka! :) Mogę obiecać, że będzie pysznie :)
Składniki (6 dużych ciastek o śr. ok. 10 cm):
Ciasto:
- 100 g masła
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie szybko zgniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
- 6 śliwek
- 1 figa
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina cynamonu
Śliwki i figę kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy, odstawiamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy 12 kółek (np. szklanką). Na 6 z nich nakładamy po łyżeczce nadzienia, nakładamy "czyste" kółka i sklejamy palcami, a następnie widelcem, tworząc wzorek dookoła. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku delikatnie nacinamy krzyżyk. Smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
A najbardziej to mi się w nich podoba, że na końcu są tak przyrumienione, nadaje im to wiejskiego, ciepłego charakteru: ))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo fajnie, trochę jak pierożki :D
OdpowiedzUsuńNiezłe :)
Cudne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń