25 września 2014

Sernik z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką.

No i mamy jesień. Nie rozpieszcza nas (mam nadzieję, że tylko chwilowo) złocistym słońcem, piękną pogodą i babim latem. Na dwór wychodzi się raczej z "musu", bo nagle zrobiło się okropnie zimno, większą chęć niż na spacer, mam na gorącą herbatę lub kawę, do tego ciepły koc i kawałek ciasta. Jakiego? A choćby właśnie takiego sernika z jabłkami i kruszonką.

Bo praktycznie przez całą jesień to one grają pierwszoplanową rolę. Nasze polskie jabłka. Czas w końcu wziąć się za wykorzystywanie słynnych nadwyżek ;) Dlatego wymyśliłam sobie dość prosty sernik z ich udziałem, który raczej nikomu nie powinien sprawić kłopotu. Po upieczeniu takiego sernika możecie być jedynie zadowoleni z siebie po pierwsze, że się udało (bo każdy wie, jak to bywa z tymi nieszczęsnymi sernikami ;)), po drugie, że jecie "dobre, bo polskie", a po trzecie, że wypełniliście "obywatelski" obowiązek i możecie odhaczyć kolejne jabłko, jako "zjedzone"! :)

Zbliża się weekend, czas zatem pomyśleć o słodkich wypiekach! ;) Pamiętajcie o jabłkach! I niekoniecznie żeby zrobić komuś na złość, a tak zwyczajnie według niepisanej zasady korzystania z naszych, rodzimych produktów, bo przecież często bywa, że "cudze chwalicie, a swego nie znacie" :)


Składniki (forma 20 cm):

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na ok. 1 cm placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Pozostała część zostaje w lodówce. Spód pieczemy ok. 15 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 500 g sera (zmielonego trzykrotnie)
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki (30/36%)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • odrobina soli
Oba rodzaje sera mieszamy, aż dokładnie się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do serów, mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy śmietanę i odrobinę soli. Wylewamy masę na podpieczony spód.

Karmelizowane jabłka (przygotowujemy w pierwszej kolejności żeby wystygły):
  • 1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowujemy karmel. Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, gdy zacznie przybierać złotą barwę dodajemy masło i miód, mieszamy do powstania karmelu, wrzucamy jabłka, mieszamy aż pokryją się karmelem. Studzimy. Przestudzone jabłka delikatnie rozkładamy na masie serowej, następnie ścieramy pozostałe ciasto na tarce z grubymi oczkami. Całość pieczemy ok. 50 min w temp. 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku i następnie na kratce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego! :)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...