19 września 2014

Prosty placek ze śliwkami.

W tym tygodniu główną rolę na blogu gra prostota. Tym razem z dodatkiem fioletowych, uroczych krągłości, zatopionych w lekkim, biszkoptowym cieście.

Mowa tu oczywiście o śliwkach, choć wstęp wyszedł jakoś tak literacko :) Ale w sumie dlaczego nie mówić w sposób ładny o rzeczach prostych? Często mówi się "o! jaki piękny tort", "jak świetnie udekorowany!", "ten tort/ciasto/ jest ozdobą stołu!", smakujemy, zjadamy kawałek i mamy dość "jaki słodki!" i na tym się kończy. Bo w zasadzie najedliśmy się wzrokiem i jego pięknym wyglądem, który nie zawsze idzie w parze ze smakiem.

Zupełnym przeciwieństwem jest prosty placek z owocami, zakręcony na szybko, który na stół postawiła mama/babcia/ciocia Krysia, nikt za bardzo "nie rozpływa się" nad jego wyglądem, ale znika w mgnieniu oka, kawałek za kawałkiem i każdy pyta "co tak mało?", "czy nie ma jeszcze?". I choć "nie wygląda", to cieszy czasem bardziej niż najpiękniejszy tort. Prostota ma "ładny" smak i to ją wyróżnia, i czyni tak "silną".

Nigdy nie mówmy więc: "zrobiłem/łam TYLKO takie proste ciasto", to jest AŻ proste ciasto, zrobione własnoręcznie, od serca, specjalnie dla kogoś :)


Składniki (forma 28 cm):
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • ok. 10 - 12 śliwek węgierek pokrojonych na połówki
  • szczypta soli
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, następnie (miksując na najniższych obrotach) dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz masło. Przelewamy masło do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Utykamy śliwki w cieście, krągłościami do dołu. Pieczemy 30 - 40 minut w 170 stopniach, placek ma się ładnie zarumienić (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli wyjdzie suchy, można wyłączyć piec). Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie na kratce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie wolę proste i mało skomplikowane przepisy :D Nie zawsze jest czas na przekładańce a do kawki coś musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki prosty placek ze śliwkami jest lepszy niż niejeden skomplikowany wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie ciacha ! Częstuję się kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...