2 września 2014

Sernik podwójnie serowy z malinami.

Wrzesień zaczynamy od sernika, w letnio - jesiennym klimacie, bo takie właśnie są maliny, mają według mnie trochę z lata i trochę z jesieni. Dlaczego? Bo rosną na przełomie, kiedy ciepłe dni przeplatają się z tymi chłodniejszymi. Taki też jest mój sernik, złożony z warstwy ciepłej, pieczonej i zimnej, chłodzonej :) Łączy to, co się kończy i to, co dopiero się zacznie. Niestety nieubłaganie kończy się sezon na chłodniki, deserniki, czy też serniki na zimno, a zaczyna na te pieczone, które poprzez włączenie pieca i swój zapach, mają rozgrzać nasze mieszkania :)

Mój dzisiejszy sernik nie jest typowy, bo pieczony w keksówce (taka forma sernika powoduje, że mamy równe, ładne porcje, które kroją się bezproblemowo) i z serową chmurą, która dodaje mu lekkości. Ale zanim powstał, była wizja, rysunkowa. Bo ja bardzo lubię rysować ciasta, które powstają w mojej głowie. I choć artysta ze mnie marny (co widać na zdjęciu ;)), to próbuję swoje kreski udoskonalać w rzeczywistych wypiekach :) Rysuję w notatniku żeby pamiętać, czasem są to pomysły bardzo odległe, bo nawet Gwiazdkowe! ;)

Zapraszam Was do wypróbowania malinowego sernika z rysunku albo nie, lepiej zróbcie ten ze zdjęcia :)


Składniki (mała keksówka):

Masa serowa:
  • 500 g sera (trzykrotnie mielonego)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki przesianej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 małe jajka
  • ziarenka wanilii (na czubku noża)
Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka wymieszane ze śmietaną i wanilią, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę. Wykładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy sernik ok. godziny w temp. 160 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w chłodnym miejscu, przez całą noc.
 
Serowa chmurka:
  • 100 ml śmietany kremówki 30/36%
  • 5 łyżek serka np. mascarpone, ricotta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • maliny do dekoracji
Wyjmujemy sernik z formy i układamy na talerzu do góry dnem. Przygotowujemy serową chmurę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy serek. Wykładamy masę na sernik. Dekorujemy malinami. 

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Boski sernik, idealna ilość samego ciasta, kremu i malin *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, inny kształt. Zaskoczenie. Odrazu pomyślałam o okrągłym :D I te maliny !!!
    Super zdjęcia, bardzo się rozwijasz Bielinko :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, a krem i maliny to prawdziwe zwieńczenie i przysłowiowa kropka nad "i" :) Agatko czy Ty już myślisz o świętach ??!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę oderwać wzroku, wygląda pysznie! :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...