26 maja 2014

Muffinki drożdżowe z truskawkami i cynamonem na oleju rzepakowym.

Jak napisałam, tak zrobiłam i powstała kolejna "wariacja" na temat drożdżowych muffinek. Tym razem padło oczywiście na wyczekiwanie, pachnące, polskie truskawki! :)

Sezon na spotkania na świeżym powietrzu w pełni i trudno nie zabrać ze sobą w koszu piknikowym czegoś słodkiego, a zarazem pożywnego i zdrowego. I choć z jednej strony temperatura nie sprzyja włączaniu piekarnika i lepiej jest postawić na lekki deser zrobiony na zimno, to z drugiej, drożdże kochają  ciepło i rosną w panujących aktualnie warunkach po prostu ekspresowo. Warto więc mimo wszystko poświęcić się na chwilę dla tych małych cudeniek :)

Dlaczego napisałam pożywnego i zdrowego? Po pierwsze tym razem zrobiłam muffinki na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, które wpływają dobrze na pracę naszego mózgu, oczu i serca, mają ich więcej niż oliwa z oliwek i są to te "dobre" kwasy, dlatego też warto go zastosować :) Zawierają też truskawki, czyli czerwone pyszności pełne witaminy C i jest to od dawien, dawna znany afrodyzjak (to tak gdybyście planowali randkę ;)) oraz cynamon, wspomagający trawienie (a sami przyznacie, że taki wspomagacz przydaje się po nie jednym pikniku, czy grillu ;)) i pod żadnym pozorem nie próbujcie go ominąć i nie dodać (no chyba że naprawdę za nim nie przepadacie), bo w cieście drożdżowym czuje się "jak ryba w wodzie" i mocno przyjaźni się z truskawką, tworząc zgrany duet (wiem, że kojarzy się głównie z zimą i pierniczkami, ale on lubi też cieplejsze klimaty ;)).


Składniki (12 muffinek):

Ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
Truskawki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem - odstawiamy.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 15 min, aż ruszy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko, wlewamy rozczyn, resztę mleka, olej i truskawki. Wszystko mieszamy drewnianą szpatułką, aż składniki dobrze się połączą (nie wyrabiamy!). Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki łyżką (można pomóc sobie drugą - ciasto jest dość gęste) nakładamy ciasto do max. 3/4 wysokości. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przygotowujemy kruszonkę.

Cynamonowa kruszonka:
  • 25 g zimnego masła
  • 50 g mąki
  • 30 g cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Regulujemy jej kruchość poprzez dodawanie mąki gdy jest zbyt miękka lub masła gdy zbyt zbita. Wyrośnięte muffinki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut (aż muffinki ładnie się zarumienią). Studzimy na kratce (najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)).

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają w tych papilotkach i na tych talerzykach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Papilotki zbytnio się nie spisały, ale choć trochę widać ich pierwotny wygląd :D

      Usuń
  2. Takie wariacje to ja bardzo lubię; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie drożdżowe maleństwa :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...