16 maja 2014

Biszkoptowa rolada śmietanowo - rabarbarowa.

Lubicie rolady? Bo ja jestem ich wielbicielką od dziecka. Kiedyś inne ciasta mogły nie istnieć. Tylko rolada z galaretką - cud, miód po prostu! :) Nie trzeba było robić jej nawet w domu, moją ulubioną była ta z lokalnej cukierni. Biszkoptowa, z dużą ilością galaretki (ilość kremu mogła być znikoma), nigdy nie mogła być kupiona w całości - za duże ryzyko ;) Nawet kiedy w domu pojawiał się mały kawałek (taki na dwa plasterki), wiadomo było, że jest zarezerwowany dla mnie - roladopożeracza :)) Miałam nawet specjalną "technikę" jedzenia: najpierw biszkopt ze śmietaną, a później galaretką, nigdy w całości :) Teraz kiedy prowadzę bloga rzadko zdarza mi się kupować ciasto (szczególnie, gdy jestem w domu), bo ilość którą wypiekam i tak jest wystarczająca ;) Ale w przypływie jakiegoś "nie chce mi się piec", wybiorę się po roladę i sprawdzę, czy nadal smakuje tak jak kiedyś :)

Ale do rzeczy. Rolada, którą dziś Wam pokazuję to zupełnie coś innego, bo nie ma w niej najistotniejszego elementu, czyli galaretki. Jednak nie znaczy to, że nie była równie pyszna i mogłabym zjeść ją całą. Chyba mam po prostu słabość do zawijanych ciast ;) Galaretkę zastąpiła tu pyszna masa rabarbarowa, którą wykorzystałam też w niedawno dodanym torciku. Idealnie sprawdziła się także przy roladzie. Ciasto wprost rozpływało się w ustach. Jest to dobry pomysł na weekendowy smakołyk, bo będzie nie tylko dobrze smakować, ale posłuży też jako wiosenna ozdoba stołu :) I niech nie przeraża Was zwijanie, jest prostsze niż złożenie nie jednego tortu ;)

 
Składniki:

Biszkopt:
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę (najlepiej tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 10 - 12 minut, aż będzie złociste.
Przygotowujemy czystą ściereczkę, oprószamy ją cukrem pudrem. Gorące ciasto od razu wyjmujemy z blaszki, kładziemy na ściereczkę, odrywamy papier do pieczenia i zwijamy.
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy masę rabarbarową.

Masa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (mały budyń)
Rabarbar oczyszczamy, kroimy w plasterki. Zalewamy go wodą, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadnie (mogą zostać pojedyncze kawałki). Budyń mieszamy z 4 łyżkami wody i wlewamy do gotującego się rabarbaru. Całość zagotowujemy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na pierwszy placek wykładamy masę rabarbarową. Odstawiamy do lodówki na ok. 0,5 h do schłodzenia. Przygotowujemy krem śmietanowy.

Krem śmietanowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
+ dekoracja: płatki migdałowe, kilka cienkich kawałków rabarbaru (zanurzamy je w 1 łyżce galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 1 - 2 łyżkach wody i gotujemy, aż rabarbar pokryje się galaretką - odstawiamy do wystudzenia)

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy 3/4 śmietany na wystudzony biszkopt (dajemy więcej w miejscu od którego będziemy zaczynać zwijanie i stopniowo mniej). Na krem śmietanowy wykładamy masę rabarbarową (postępujemy tak samo jak ze śmietaną, z tym, że masa rabarbarowa przykryje 1/2 część ciasta). Zwijamy roladę (możemy pomóc sobie ściereczką na której leży. Wykańczamy całość pozostałą śmietaną. Na wierzch wykładamy kawałki rabarbaru pokryte galaretką (trzeba to zrobić bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły) i posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)

 

14 komentarzy:

  1. łał! robi wrażenie! wspaniała rolada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała!!!! :) muszę zrobić roladę biszkoptową !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pięknie, idealnie zwinięta :) Z rabarbarem musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hehe, rabarbar, tak dla odmiany :P
    Rolada wspaniała *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze dwa rabarbarowe wpisy i koniec! :D
      Dziękuję :)

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie! ; )
    Genialne zdjęcia! *.*
    Ciekawy pomysł na rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda tak delikatnie :) i pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...