Ale do rzeczy. Rolada, którą dziś Wam pokazuję to zupełnie coś innego, bo nie ma w niej najistotniejszego elementu, czyli galaretki. Jednak nie znaczy to, że nie była równie pyszna i mogłabym zjeść ją całą. Chyba mam po prostu słabość do zawijanych ciast ;) Galaretkę zastąpiła tu pyszna masa rabarbarowa, którą wykorzystałam też w niedawno dodanym torciku. Idealnie sprawdziła się także przy roladzie. Ciasto wprost rozpływało się w ustach. Jest to dobry pomysł na weekendowy smakołyk, bo będzie nie tylko dobrze smakować, ale posłuży też jako wiosenna ozdoba stołu :) I niech nie przeraża Was zwijanie, jest prostsze niż złożenie nie jednego tortu ;)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę (najlepiej tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 -
170ºC około 10 - 12 minut, aż będzie złociste.Przygotowujemy czystą ściereczkę, oprószamy ją cukrem pudrem. Gorące ciasto od razu wyjmujemy z blaszki, kładziemy na ściereczkę, odrywamy papier do pieczenia i zwijamy.
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy masę rabarbarową.
Masa rabarbarowa:
- 500 g rabarbaru
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (mały budyń)
Na pierwszy placek wykładamy masę rabarbarową. Odstawiamy do lodówki na ok. 0,5 h do schłodzenia. Przygotowujemy krem śmietanowy.
Krem śmietanowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy 3/4 śmietany na wystudzony biszkopt (dajemy więcej w miejscu od którego będziemy zaczynać zwijanie i stopniowo mniej). Na krem śmietanowy wykładamy masę rabarbarową (postępujemy tak samo jak ze śmietaną, z tym, że masa rabarbarowa przykryje 1/2 część ciasta). Zwijamy roladę (możemy pomóc sobie ściereczką na której leży. Wykańczamy całość pozostałą śmietaną. Na wierzch wykładamy kawałki rabarbaru pokryte galaretką (trzeba to zrobić bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły) i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego! :)
łał! robi wrażenie! wspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńDoskonała!!!! :) muszę zrobić roladę biszkoptową !
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pięknie, idealnie zwinięta :) Z rabarbarem musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńHehe, rabarbar, tak dla odmiany :P
OdpowiedzUsuńRolada wspaniała *.*
Jeszcze dwa rabarbarowe wpisy i koniec! :D
UsuńDziękuję :)
Wygląda obłędnie! ; )
OdpowiedzUsuńGenialne zdjęcia! *.*
Ciekawy pomysł na rabarbar!
Wielkie, potrójne dziękuję! :)
UsuńPrezentuje się pięknie. :)
OdpowiedzUsuńPo prostu piękna <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńwygląda tak delikatnie :) i pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń