23 października 2013

Tort Cappuccino.

Z okazji moich 18 urodzin, w domu zamiast tortu pojawiło się ciasto cappuccino, zrobione na zamówienie, przez naszą miejscową "mistrzynię wypieków". Było tak lekkie i smaczne, że chciało się zajadać kolejne kawałki bez wyrzutów sumienia i przede wszystkim bez uczucia "ciężkości", które często towarzyszy nam przy jedzeniu kremowych ciast. Goście i domownicy byli zachwyceni.

Dlaczego o tym piszę? Bo niedawno mój tato przypomniał sobie o tym majstersztyku i powiedział, że zamówi sobie takie "na niedzielę". Jak widać na obrazku poniżej, moja reakcja mogła być tylko jedna, czyli "zrobię takie sama!" :) I zrobiłam, rzecz jasna :) Z tym, że nie w wersji ciasta, a torciku, bo była ku temu okazja, a mianowicie.. urodziny taty :) Myślałam, spisywałam, kombinowałam, jak to zrobić, żeby smak był podobny do tego sprzed kilku lat.. Było delikatnie kawowe, z lekką śmietankową chmurką, dokładnie takie, jak idealna filiżanka porannego cappuccino.

Możecie wierzyć lub nie, ale się udało :) Nie było identyczne, ale było pyszne :) Moje pierwsze cukiernicze cappuccino :)

P.S Dziękuję Ani z livebeautifully.pl/, za to, że moje cappuccino miało piękną oprawę dzięki paterze z Jej sklepiku :)


Składniki (tortownica 20 cm):

Biszkopt kakaowy (MW) - dobrze jest upiec go dzień wcześniej, będzie łatwiejszy do przekrojenia:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane mikserem na bardzo (!) wolnych obrotach dadzą Wam biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy (forma 20 cm, na zdjęciach). Składniki wmieszane szpatułką, również bardzo delikatnie (!) spowodują, że biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę 22 cm wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Biszkopt nasączamy cappuccino czekoladowym zaparzonym w 1/2 szklanki wody z 1,5 czubatej łyżeczki proszku.

Krem cappuccino:
  • 200 ml kremówki (30/36%)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  • 6 łyżeczek cappuccino czekoladowego (proszku)
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie)
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany. Dodajemy cappuccino i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i proszek się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie to przecieramy masę przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Wyjmujemy masę cappuccino z lodówki, dodajemy stopniowo serek mascarpone (cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach). Kremem przekładamy blaty tortu 1 i 2. 3 blat dekorujemy śmietankową chmurą.
Śmietankowa chmura:
  • 1 śnieżka w proszku (na mleko)
  • 200 ml śmietany kremówki
+ kakao do oprószenia

Przygotowujemy śnieżkę wg. przepisu na opakowaniu (mleko zastępujemy śmietaną). Śmietankową chmurę wykładamy na wierzch tortu (3 blat), oprószamy kakao. Podajemy od razu.

Smacznego! :)


16 komentarzy:

  1. tort wyszedł ci ideeeealnie! :D Na prawdę, żałuję, że zaproszenia na urodziny nie dotarło do mnie, bo zjadłabym z miła chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję - ciacho wyszło wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bielinko - cisto wspaniałe :) Je się je oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się doskonale :) 100 lat dla taty !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja Ci zazdroszczę takich cukierniczych zdolności... :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! Mega efektowny i za pewne okrutnie pyszny :)
    PS najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny oj zjadłabym mimo późnej godziny

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne ciasto i jeszcze piekniejsza kawa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale wysoki ! wow skusiłabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam za miłe komentarze! :) Cieszę się, że mój tort przypadł Wam do gustu :) I polecam zrobienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za świetny przepis!!! Tort piekłam już dwa razy, jest przepyszny i prosty w wykonaniu. Duży plus za dekorację tortu!!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za przemiły komentarz :) Cieszę się, że tort przypadł Pani do gustu, a co najważniejsze smakował :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...