4 października 2013

Jabłkowe ciasto Sally Schmitt z żurawiną i sosem śmietankowym.

Magazyn Kuchenny tak zauroczył mnie tym ciastem, że z niecierpliwością czekałam na zamówioną żurawinę. Jeśli chcecie poczytać o jego historii zapraszam właśnie do nich (swoją drogą po przeczytaniu tej notki nabierzecie 100% pewności, że musicie je upiec - jeśli moje słowa nie wystarczą ;)), ja od siebie powiem tylko tyle: warto je upiec w ten jesienny czas, bo jest absolutnie rewelacyjne! :) A i jeszcze Czytelniku Drogi, tak jak napisała mi Bee: "pamiętaj o sosie!" :) Bo bez niego to ciasto jest po prostu "samotne" :)

P.S Jeszcze słowo ode mnie o sosie: jeśli w Waszych domach robiło się śmietankowe cukierki z patelni, to ten sos Was zauroczy i przywoła smak z dzieciństwa ;)


Składniki (na okrągłą formę 22-23 cm, użyłam 24 cm):
  • 85 g (6 łyżek) masła, miękkiego + trochę do smarowania
  • 165 g (¾ szklanki) drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 225 g (1½ szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 125 ml (½ szklanki) mleka
  • 2-3 jabłka, kwaskowate
  • 1 szklanka żurawiny, świeżej lub rozmrożonej
  • do posypania: 1 łyżka cukru zmieszana z ¼ łyżeczki cynamonu
Okrągłą formę z wyjmowanym dnem wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 175ºC.
Masło i cukier ubij mikserem do białości. Dodaj jajko i ubijaj, aż składniki się połączą. Maślaną masę mieszaj ręcznie z mąką przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową.  W trakcie mieszania dolewaj po trochu mleko.
Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne, a resztę pokrój w niezbyt grube półksiężyce.
Ciasto wlej do formy, wyrównaj wierzch. W ciasto powtykaj pionowo kawałki jabłek formując z nich okrąg. Wolną przestrzeń pośrodku i po brzegach ciasta posyp żurawiną. Całość przysyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piecz 50-60 minut, do suchego patyczka. Przestudź przez kwadrans w foremce, następnie wyłóż na kratkę. Podawaj z ciepłym sosem śmietankowym.

Słodki sos śmietankowy:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła
Wszystkie składniki podgrzewaj powoli w garnuszku, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Następnie zwiększ ogień, zagotuj i gotuj 5-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Podawaj na ciepło, do ciasta z jabłkami.

Smacznego! :)



15 komentarzy:

  1. Bielinko ciasto żurawinowe wygląda super! pewnie smakuje bajecznie! oj zjadłabym kawałeczek, zwłaszcza z tym pysznym sosikiem :) muszę koniecznie wypróbować :)
    Czekam na kolejne fajne pomysły i pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle dobrego i jeszcze taki sos! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam pyszności! :) uwielbiam żurawinę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pisałam Ci juz na fb, że mnie też zauroczył. Moje ciasto powstanie jutro rano :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki, Belinko, za puszczenie w świat dobrej nowiny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ciasto i zdjęcia absolutnie obłędne :) nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowy Raj - Olinka - Dziękuję za miłe słowa i serdecznie polecam wypróbowanie przepisu :) Zapraszam oczywiście jak najczęściej! :) Pozdrawiam serdecznie :)
    Tyna - Idealna całość :)
    J. - Trzeba korzystać, dopóki na targach jest jej mnóstwo :)
    Droczilka - Czekam na efekt :)
    Bee - Robię to z przyjemnością! :)
    Łucja - Dziękuję! :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś cudownego... Nie mogę się na nie napatrzeć, zapisuję do wypróbowania (jak tylko wypatrzę żurawinę :)).

    OdpowiedzUsuń
  9. ale cuuudowne! :)
    Ten kolor, kształt-zakochałam się!

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne ciasto! : )
    Bardzo fajne połączenie i wygląda uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne ciasto! Od dłuższego czasu czaję się na żurawinę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda obłędnie :D Przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Och marzy mi się skubnąć taki kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne!!! Ten sosik jest fajnym dodatkiem, rzadko spotyka się coś takiego przy ciastach :) Dołączyłam sobie do facebooka, żeby być na bieżąco... Super blog :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...