29 października 2013

Bułeczki "Dynie". Pumpkin Buns.

Przeglądasz Pinterest i pośród 1 245 167 zdjęć (liczba przypadkowa :)) trafiasz na cudeńka w postaci drożdżowych mini dyni, czy to nie znak, że należałoby je zrobić w swoim domu? Zdecydowanie tak! :) Ale żeby jeszcze tego było mało, po kilku dniach od tego "wydarzenia" ukazuje się wrześniowa lista wypieków na zakwasie i na drożdżach u Wisły i po raz kolejny JE widzisz - to już nie przypadek, zaczynają Cię prześladować.. Lecisz po drożdże, szukasz nerkowców, ucierasz w moździerzu przyprawę dyniową, później z niecierpliwością czekasz, aż dumnie "wyjdą" z piekarnika i po krótkim (bardzoo krótkim studzeniu - to nic, że "będzie Cię bolał brzuch!" ;)) odrywasz kawałek rumianej, żółciutkiej w środku drożdżowej dyni! Kuszące? :) To podwijamy rękawki i biegniemy do kuchni! :)


Składniki (18 sztuk):
  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree dyniowego*
  • 1,5 łyżeczki przyprawy dyniowej*
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 42 g drożdży
  • 1 jajko
  • 18 nerkowców
+rozkłócone jajko do posmarowania i przyprawa dyniowa do posypania

Masło rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką, dodajemy puree dyniowe i przyprawę. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) lub drewnianą szpatułka/łyżką na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Po tym czasie chwilę wyrabiamy ciasto na blacie delikatnie oprószonym mąką. Robimy z ciasta długi wałek i dzielimy na 18 kawałków. Formujemy równe bułeczki, które nacinamy ostrym nożykiem w 4 miejscach na kształt dyni. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą wciskamy orzech nerkowca, smarujemy jajkiem i posypujemy delikatnie przyprawą dyniową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (aż będą rumiane). Studzimy na kratce. 

Smacznego! :) 

* Poradnik dla początkujących "dyniomaniaków" znajdziecie TU, znajdziecie tam m.in. informacje jak zrobić puree i przyprawę dyniową.

    6 komentarzy:

    1. Kurczę koniecznie musze wypróbować przepis, bo ostatni dynia to hit w moim domu ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Twoje udane bułeczki dyniowe możemy ponownie pokazać na liście, może znowu w-padną komuś w oko. Zgłoś je tylko za pomocą formularza na stronie http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html Zapraszam :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo chętnie! Dynia pod każda postacią mile widziana :) Prawdziwa "Królowa jesieni".
      Ale mi smaka narobiłaś :))

      OdpowiedzUsuń
    4. cudne dynie :) mam ochotę takie upiec :D

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...