31 października 2013

Ciasto z dżemem dyniowo - pomarańczowym. Halloween.

W czasach, gdy ja byłam dzieckiem 31 październik był dniem wielkich przygotowań do dnia Wszystkich Świętych, czyli dniem tworzenia stroików, kompletowania zniczy i żywych kwiatów, a wieczorem w domu pachniało świerkiem i ostrokrzewem. Była zaduma i oczekiwanie, a Halloween znałam tylko z telewizji.
Czasy się zmieniają, przyciągamy jak magnes wszystko co "zachodnie". Nie jestem  wprawdzie wielką fanką Halloween, ale mam w domu małą, ozdobną dynię (kupioną nie dla święta, a dlatego, że była ładna :)) i wesołe, pomarańczowe ciasto, które zrobiłam, żeby iść z duchem czasu i podzielić się z Wami czymś "strasznym" ;) Za każdym razem, gdy robię coś nowego, podkreślam, że blog uczy, nowością i nauką jest dla mnie także ciasto na Halloween :) Inspiracją do jego zrobienia było po raz kolejny zdjęcie znalezione na Pinterest (tu instrukcja krok po kroku - moje niestety nie wyszło tak urocze :)), pozmieniałam tylko kolory, dodałam krem i pestki dyni i wyszło małe co nieco widoczne na zdjęciu :)

Przepisy na biszkopty i dżem (z moją modyfikacją): Moje Wypieki

Składniki (keksówka 25 cm):

Biszkopt pomarańczowy:
  • 3 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • barwnik spożywczy pomarańczowy, w żelu/paście lub w proszku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Dodać barwnik stopniowo, aż ciasto będzie miało pomarańczowy kolor, delikatnie wymieszać. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy do suchego patyczka ok. 25 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Biszkopt kroimy i wykrawamy dynie (instrukcja).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wycięte dynie jedna za drugą (tak jak w instrukcji). Przygotowujemy ciemny biszkopt.

Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
Postępujemy analogicznie do biszkoptu pomarańczowego, ale mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakao i pomijamy barwnik. Wylewamy biszkopt na wykrojone dynie. Wyrównujemy.
Pieczemy ok. 30 min do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Przestudzony biszkopt nasączamy gorącą wodą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Wykładamy na ciasto dżem dyniowy z pomarańczą* (ok. 1/2 słoiczka 250 ml). Przygotowujemy krem.

Krem pomarańczowy:
  • 1 śnieżka na mleko
  • 200 ml śmietany kremówki 30/36%
  • pomarańczowy barwnik (użyłam ok. 1/2 łyżeczki barwnika w proszku - dodajemy powoli, aż uzyskamy pożądaną barwę)
+ prażone drobno pokrojone pestki dyni do posypania (uprażone na niewielkiej ilości oliwy)

Śnieżkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu (zastępujemy mleko śmietaną), pod koniec ubijania stopniowo dodajemy barwnik. Wykładamy krem na ciasto z dżemem. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. Podajemy od razu.

Smacznego! :)

*Dżem dyniowy z pomarańczą:
  • 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
  • 300 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • cynamon do smaku
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnuszka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze sparzyć. zetrzeć skórkę, obrać z białej skórki, pokroić dość drobno miąższ, dodać skórkę i miąższ do dyni razem z cynamonem. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem). Słoiki wyparzyć. Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.

8 komentarzy:

  1. Alez to oblednie wyglada!
    Halloween to jedno z moich ulubionych swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto nie jest straszne tylko piękne :) jestem zachwycona kolorami i formą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto ! Naprawdę wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! I ta cudna, pomarańczowa dynia w środku...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe ciasto! : )
    Te kolory są bardzo zachęcające!

    OdpowiedzUsuń

  6. ja jednak uważam, że jest urocze :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...