Czasy się zmieniają, przyciągamy jak magnes wszystko co "zachodnie". Nie jestem wprawdzie wielką fanką Halloween, ale mam w domu małą, ozdobną dynię (kupioną nie dla święta, a dlatego, że była ładna :)) i wesołe, pomarańczowe ciasto, które zrobiłam, żeby iść z duchem czasu i podzielić się z Wami czymś "strasznym" ;) Za każdym razem, gdy robię coś nowego, podkreślam, że blog uczy, nowością i nauką jest dla mnie także ciasto na Halloween :) Inspiracją do jego zrobienia było po raz kolejny zdjęcie znalezione na Pinterest (tu instrukcja krok po kroku - moje niestety nie wyszło tak urocze :)), pozmieniałam tylko kolory, dodałam krem i pestki dyni i wyszło małe co nieco widoczne na zdjęciu :)
Przepisy na biszkopty i dżem (z moją modyfikacją): Moje Wypieki
Składniki (keksówka 25 cm):
Biszkopt pomarańczowy:
- 3 duże jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- barwnik spożywczy pomarańczowy, w żelu/paście lub w proszku
Biszkopt kroimy i wykrawamy dynie (instrukcja).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wycięte dynie jedna za drugą (tak jak w instrukcji). Przygotowujemy ciemny biszkopt.
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
Pieczemy ok. 30 min do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Przestudzony biszkopt nasączamy gorącą wodą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Wykładamy na ciasto dżem dyniowy z pomarańczą* (ok. 1/2 słoiczka 250 ml). Przygotowujemy krem.
Krem pomarańczowy:
- 1 śnieżka na mleko
- 200 ml śmietany kremówki 30/36%
- pomarańczowy barwnik (użyłam ok. 1/2 łyżeczki barwnika w proszku - dodajemy powoli, aż uzyskamy pożądaną barwę)
Śnieżkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu (zastępujemy mleko śmietaną), pod koniec ubijania stopniowo dodajemy barwnik. Wykładamy krem na ciasto z dżemem. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. Podajemy od razu.
Smacznego! :)
*Dżem dyniowy z pomarańczą:
- 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
- 300 g cukru
- 2 pomarańcze
- cynamon do smaku
Alez to oblednie wyglada!
OdpowiedzUsuńHalloween to jedno z moich ulubionych swiat :)
ojej! wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńto ciasto nie jest straszne tylko piękne :) jestem zachwycona kolorami i formą!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto ! Naprawdę wyjątkowe :)
OdpowiedzUsuńPiękne! I ta cudna, pomarańczowa dynia w środku...:)
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe ciasto! : )
OdpowiedzUsuńTe kolory są bardzo zachęcające!
OdpowiedzUsuńja jednak uważam, że jest urocze :-)