5 kwietnia 2014

Babka makowa. Piegusek.

Jedna z najczęściej goszczących w moim domu przed laty babek, zaraz po marmurkowej. Nie tylko na Wielkanoc, ale też po prostu jako ciasto "na niedzielę". Zwana pieszczotliwie Pieguskiem ze względu na dodatek maku, który z baby robi Pipi Långstrump :) Takie porównanie zachęci pewnie każdego małego niejadka do spróbowania wielkanocnego wypieku :) 
Jako Piegusek zapisana była w starym zeszycie z przepisami, ale dla większości z Was takie ciasto to zwyczajnie babka z makiem, czy też babka makowa :) Jest to stary, sprawdzony przepis mojej babci, a jak to zwykle bywa, ciasta z takich przepisów nie mogą się nie udać, mam nadzieję, że to będzie największą zachętą do jej upieczenia :) Ze swoimi "piegami" prezentuje się uroczo, jest wilgotna, a cytrynowy lukier (to już moja koncepcja :)) dodaje jej orzeźwiającego smaku :)

To co, pieczemy? :)


Składniki (w temp. pokojowej):
  • 5 jajek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki suchego maku
+ lukier cytrynowy 

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy. Wykładamy ciasto do formy dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Pieczemy 40 - 45 min w temperaturze 175 stopni.
Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto lukrujemy.

Lukier cytrynowy:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki gorącej wody
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy (gęstość regulujemy poprzez dodanie pudru jeśli jest za rzadki lub wody, gdy jest za gęsty).

Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. meravigliosa...quella glassa perfetta in superficie mi piace un sacco!
    Buon fine settimana, ciaooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grazie Simo! buon fine settimana! :)

      Usuń
  2. Wspaniała babka, uroczo wygląda i tak ilość lukru- mniam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny lukier, podkradnę chyba przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wypieki z dużą ilością maku. Twoja babka prezentuje się wyśmienicie!: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieguska :) pięknie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...